Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende för hemlösa dröjer

GÄVLE/FORSBACKA
Boendet för hemlösa i Hemstahemmet skjuts på framtiden. I väntan på att lokalerna där ska bli lediga öppnar en miniversion av inackorderingshemmet i Forsbacka.

Annons
Gävle behandlingscenter, GBC, som håller till i Hemstahemmet väntar i sin tur på att deras tilltänkta lokaler på Södertull ska bli lediga. Landstinget har ännu inte beslutat var barnpsyk, som hyr där nu, ska ligga.
- Vi väljer att låta GBC sitta i orubbat bo. Det är lättare att låta fem-tio personer flytta på sig, säger Örjan Ohlström, chef för socialförvaltningen.

Drogfri inackordering
Förhoppningen var tidigare att före sommaren kunna slå upp portarna för 17-20 platser för bostadslösa i Hemstahemmet. Inackorderingshemmet, med drogfritt som regel, ska vara bemannat dygnet runt och fungera som steget före en övergångs- eller träningslägenhet.
I väntan på att GBC flyttar ska socialförvaltningen öppna kanske åtta platser på Mariavägen i Forsbacka där man tidigare haft ett halvvägshus. Det blir troligen i augusti-september. De som ska flytta in bor i dag på härberget eller på behandlingshem.
Personalrekrytering pågår och runt 80 personer har sökt de åtta tjänsterna på inackorderingshemmet.
Socialnämndens ordförande Ingemar Waern, s, säger att det är bättre att starta tillfälligt än att vänta på att Hemstahemmet blir ledigt.

Barnpsyk söker lokaler
Barnpsyk, som har en av de två våningar ovanpå hälsocentralen på Södertull där GBC vill flytta in, har ännu inte fått klart med nya lokaler. Eftersom landstinget ännu inte beslutat något kan Örjan Ohlström inte säga när GBC flyttar ut från Hemstahemmet och inackorderingshemmet kan flytta in.
Tanken är att samla all verksamhet i GBC på Södertull. Där ska också starta åtta till tio dygnet-runt-platser. De ska ersätta platser som socialförvaltningen köper av behandlingshem på annat håll.
- Vår tolvstegsmetod är minst lika bra som deras, säger Örjan Ohlström.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons