Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokbuss parkeras i sparförslag

GÄVLE
Bokbussen får stryka på foten när Andersbergs bibliotek räddas kvar. Så ser en del av kultur & fritids sparpaket ut. Men den nya prioriteringen av nämnden möter hård kritik från stadsbiblioteket.

Annons
- Det är en katastrof om bokbussen läggs ned. Jag tror inte att politikerna är medvetna om att den är grundläggande för de som inte kan ta sig till biblioteken, säger Irene Eriksson, som är 1:e bibliotekarie och verksamhetsansvarig vid Barnbiblioteket på stadsbiblioteket.
- Alla värnar om sitt när man ska spara pengar, konstaterar Lars-Göran Ståhl, s, ordförande i nämnden.
Nästa vecka tar Kultur & Fritid ställning till hur de ska spara in ytterligare fyra miljoner kronor på nästa års budget.

Sparar 700 000

Ett av förslagen som då tas upp är en nedläggning av bokbussen i kommunen.
Något som ska ge runt 700 000 kronor. Förslaget var uppe även när nämnden hade sitt möte i slutet av april, men då bordlades det. Man orkade inte ta alla planerade besparingar då utan sköt upp en del. Nu får de i stället klubbas den 11 juni.
Irene Eriksson, som har stöd från övriga ledningen på stadsbiblioteket, saknar en konsekvensanalys av förslaget. För att se hur det drabbar har hon själv tagit fram statistik på hur många som berörs av en nedlagd bokbuss. Det visade sig att 913 barn i förskoleåldern och 2 228 grundskolebarn i Gävles ytterområden mister en möjlighet till kontakt med böcker.

I strid mot konvention
Det drabbar så många barn att det strider mot barnkonventionen. Dessutom strider det mot stadsbibliotekets vision för barnverksamheten, tycker hon.
- En grundläggande demokratisk rättighet är att alla barn får tillgång till böcker och därmed orden, språket, läsningen. Alla ska ha samma tillgång till biblioteksverksamhet, oavsett vem man är och var man bor, hävdar visionen.
Irene Eriksson tycker att systemet med bokbuss är ett billigt och effektivt sätt att sprida böckerna och vara en del av det livslånga lärande som sägs vara viktigt i kommunen.
Lars-Göran Ståhl tror inte att en borttagen bokbuss behöver försämra barnens tillgång till böcker.
- De här barnen går väl i skolan nånstans. Skolorna måste skaffa ett annat utbud i så fall. Kanske får man ha ett system med boklådor, funderar han.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons