Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokskatt blir mer tillgänglig

/
  • Foto:GUN WIGH Entusiastisk. Weste Westeson berättar medryckande om de fantastiska böcker han fått ta del av i bibliotekets magasin. Oftast mycket stora volymer i bra skick.

GÄVLE
Här finns förundersöknings- protokoll efter mordet på Gustav III 1792.
En matematikbok på tyska från 1636 som ska ha följt med i Karl XII:s fältbibliotek under krigarkungens många fälttåg.

Annons
Och en poesibok av akademiledamoten Gustaf Fredric Gyllenborg, tryckt 1795 och dedicerad till skaldinnan Anna Maria Lenngren.
Sedan i höstas har förre länsbibliotekarien Weste Westeson tillbringat mycket tid nere i magasinen under stadsbiblioteket i Gävle. Där har han sorterat och klassificerat den bokskatt på 2 600 titlar från Simon Nordströms samling som hittills inte varit tillgänglig för allmänhet och forskare.
- En favorit är Handbok om den goda tonen från 1827 där det bland annat finns med ett avsnitt om hur det går till vid dueller, berättar Weste Westesson.

Rejäl inventering
Fram till i somras förvarades böckerna i källaren under det gamla kommunhuset i Hedesunda. Då stod det klart att man inte fick ha dem kvar där utan fick flytta in dem till stan igen. Då väcktes tanken om en rejäl inventering.
Snart är arbetet klart och de flesta uppgifter inlagda i datafiler. Sedan blir det upp till biblioteksledningen att bestämma hur mycket av samlingen som ska bli tillgänglig för den intresserade allmänheten och hur mycket som är för värdefullt eller unikt för det. De böckerna ska man kanske kunna visa upp i utställningar istället, funderar Weste Westeson.
Det var just Simon Nordströms rika samling av nutida och historisk litteratur som utgjorde stommen till Gävles första stadsbibliotek. Tanken hade framförts av brodern och grosshandlaren Sten Nordström i början av 1890-talet och denne skänkte pengar som en grundplåt.
Vid Simon Nordströms död 1906 donerades de ungefär 7 000 band han samlat på sig till staden. Ett bibliotek öppnade året därpå i stadshuset.

Blev stående
Men de böcker som ansågs för fina eller ointressanta för allmänheten blev stående i magasin och har gjort det fram till nu.
Vad man känner till så arbetade Simon Nordström som kanslisekreterare vid ecklesiastikdepartementet (före detta utbildningsdepartementet) i Stockholm.
Han tillhörde den aktiva grosshandlarsläkten och hade ett stort litteraturintresse och köpte in allt möjligt via boklådor.
Men främst handlade det om reseskildringar, naturvetenskap och litteraturhistoria. Språk verkar inte ha utgjort något hinder eftersom en hel del böcker är på engelska, tyska, latin, franska, eller för all del gammelsvenska från 1500-talet.
- Det skulle vara intressant att veta var hans intresse för böcker kom ifrån och var han har fått tag på alltihop. Men några såna uppgifter har jag inte.
- Dessutom är det synd att de som en gång sorterade samlingen, och lät en del stå i biblioteket medan det här magasinerades, inte förde en loggbok så man får veta hur de tänkte, tycker Weste Westeson.

Baxnar över kvaliteten
Inför GD:s besök har han bullat upp med ett intressant axplock böcker på sitt rum. Förutom tidigare nämnda titlar så visar han upp rejäla tyska band om insekter, med handmålade teckningar som bevarats väl sedan tryckningen 1746.
- Kvalitet så man baxnar, säger han.
Gävlebördige Pehr Löflings bok Resan till spanska länderna i Europa och Amerika finns också med. Den gavs ut av uppdragsgivaren Carl von Linné efter Löflings död 1758. Den så kallade aposteln från Tolvfors blev bara 27 år, men hann både med många resor och att bli professor i Uppsala. I boken beskriver han sina resor på svenska, men de biologiska upptäckterna på latin.
- En riktig klassiker, anser Weste Westeson.
På torsdag ska han ha en föreläsning för bibliotekets personal om samlingen och vad den kan användas till.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons