Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokstavsbarn utan hjälp

GÄVLE - Jag har bestämt mig för att jag ska kämpa för att skolan ska få mer resurser hur det än går. Skolan måste få mer pengar så att de kan ge stöd till barnen.
Det säger Teresia Persson, mamma till två pojkar på Pingeltorpsskolan. Hon har tjatat länge för att skolan ska sätta in extra resurser till hennes barn, säger hon.

Annons
- Det enda jag får höra är att det inte finns pengar. Som förälder håller jag på att gå under, när jag får det svaret hela tiden, säger hon.
- Men jag vill inte skälla på skolan. Det är säkert inte skolans fel, för jag tror att det stämmer att de inte har resurser. Det är högre upp som felet ligger, säger hon.

Teresia Persson har två pojkar som går i Pingeltorpsskolan. Båda har koncentrationssvårigheter, de har fått diagnosen ADHD. Men det tycks inte hjälpa. Skolan har inte kunnat ge dem särskilt stöd i alla fall.
Nu har Teresia Persson som en sista utväg ansökt om att hennes äldste son ska få börja i Heldagsskolan för att få hjälp på det sättet, trots att hon egentligen tycker att pojken borde få gå kvar i den skola där han har sina kompisar.
- Men även om han får byta skola så kommer jag inte att sluta kämpa för mer resurser. För det här handlar inte bara om ett barn. Det finns många barn som behöver extra resurser, säger hon.

Teresia Perssons äldsta barn går i fyran i dag. Han fick gå i en liten grupp i ettan och tvåan. Då fungerade skolan någorlunda, tycker Teresia Persson. Hennes yngsta går i en vanlig klass.
- Det finns inga små grupper någonstans i dag, säger Teresia Persson.
Det hon helst vill se är en extra person, en lärare eller fritidspedagog, som kan hjälpa till i klassen. Det behöver inte vara en person som ägnar sig bara åt hennes son, men helst ska det vara någon som har utbildning i hur man hjälper bokstavs- barn.
- När man har ADHD måste man ju få rätt sorts hjälp. Det vet jag, för jag har fått veta som vuxen att jag har ADHD och jag fick inte rätt sorts hjälp när jag gick i skolan, säger hon.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons