Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boksvinnet på biblioteken ökar

GÄVLEEnligt en lag ska det finnas bibliotek där det ska vara gratis att låna böcker.

Annons
Biblioteket ägs av alla och är till för alla - därför är det särskilt stötande att stölderna, som är av okänd omfattning, verkar öka.
Enligt en uppskattning som gjorts saknades på 80-talet 6 000 böcker, som hade stulits eller helt enkelt inte återlämnats.
- Det är nog lågt räknat, säger Christina Wengström, inköpsansvarig.
- Vi har problem, så det blir automatiskt att man håller ögonen öppna, säger Sebastian Kloss som GD träffar bakom en av lånediskarna.
Stadsbiblioteket kämpar i motvind mot tjuvarna.
- Vi har vässat larmbågarna så att de tjuter bara man går i närheten av dem, förklarar Sebastian Kloss vad som händer om man försöker smuggla ut en icke avmagnetiserad bok.
Det händer faktiskt när Gefle Dagblad är på plats. Men larmet var falskt eftersom några skolbarn skojade vid larmbågarna.
Christina Wengström berättar att vissa böcker ständigt är inlåsta eftersom man vet att de i annat fall stjäls. Det är FASS, Patient-FASS, Stora Fondboken och lagboken.
- Vad säger det om blivande jurister? undrar Christina Wengström.

Öppen miljö
Just att biblioteket ska vara en öppen, välkomnande miljö gör att man inte kan skydda sig mot stölder på det sätt som vore mest effektivt - att förvara samtliga böcker i magasin så att bibliotekarierna fick hämta varje bok åt en låntagare som tvingades legitimera sig.
- Min subjektiva känsla är att svinnet ökar. Men den lösningen vore inte trevlig, säger Christina Wengström.
Anledningen till att det saknas exakta siffror är att man inte har personalresurser nog att inventera bokbeståndet, ett grannlaga arbete eftersom böcker som inte finns på hyllorna kan vara utlånade eller återkrävda.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons