Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolme får huvudrollen första maj

/

GÄVLE
Skådespelaren Tomas Bolme blir huvudtalare när socialdemokraterna firar första maj på Stortorget i Gävle. Men det handlar inte om någon kompensation för att han inte blev utsedd till landshövding i november.

Annons
- Tomas har många kopplingar till Gävleborgs län efter åren i Söderblomsspelet och vi har haft tät kontakt länge. Han är den fackliga ordförande som suttit längst och leder teaterförbundet, berättar Ulrica Messing.
Som nyvald ordförande i arbetarekommunen ska hon hälsa folk välkomna till firandet och även hålla ett eget tal om dagsaktuella frågor. Troligen vävs kriget i Irak och de sämre ekonomiska tiderna in.
- Det är viktigt i tider av osäkerhet att hålla ihop. Det är klart att det är tuffare nu när det är dålig ekonomi att hålla tal. Men ju mindre man har att fördela desto viktigare är det att ha en rättvis profil på politiken, konstaterar hon.
Det är nu första gången på sju år som hon håller ett första maj-tal på hemmaplan i Gävle. Hon tycker det ska bli kul att få göra det ihop med Tomas Bolme.
Förutom den duon håller också SSU-aren Lina Barke och Kauko Nisukangas från LO tal på torget. För underhållningen står elever från cirkuslinjen och gruppen Starflight.
Innan demonstrationståget från Folkets hus kommer iväg klockan halv tre så genomför s även två seminarier. Det ena handlar om USA:s inrikes- och utrikespolitik, där amerikanen Darakan Larimor berättar. Det andra seminariet behandlar EMU och där medverkar författaren och globetrottern Ulf Göran Widkvist.
Syftet med att ändra firandet från Boulognern till Stortorget är att det blir lättare för de äldre som vill gå med i tåget och att man passerar fler människor längs vägen. Det blir också mer naturligt att mötas på torget, tycker Ulrica Messing.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons