Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boman får hela skulden

GÄVLETommy Boman får hela skulden för de ekonomiska oegentligheterna inom MUF Gävleborg förra året. Den tidigare ordföranden riskerar nu polisanmälan för förskingring och kan bli skyldig att betala skadestånd på stora belopp.

Annons
Sammanlagt är det omkring 100 000 kronor i uttag och utgifter som inte är riktigt redovisade.
- Det blir garanterat en polisanmälan från den nya styrelsen, säger Emma Bengtsson, avgående vice distriktsordförande. Hon kandiderar dock för omval på den extrastämma som genomförs i helgen.

Fuskat med siffror
GD har under sommaren berättat om turerna kring moderaternas ungdomsförbund i länet. Förutom misstänkta förskingringar från handkassan och via kontokort har någon eller några även fuskat med medlemssiffror och förfalskat revisorernas namnteckningar. Förfalskningarna har redan blivit polisanmälda.
I går offentliggjorde juristen Daniel Stattin den granskningsrapport om MUF:s räkenskaper under 2002 som han gjort på uppdrag av distriktets revisorer. I den konstaterar han att Tommy Boman haft den totala kontrollen över de ekonomiska frågorna, på delegation av kassören Daniel Sundström.

Sämre ekonomi
Enligt rapporten har Tommy Boman gjort de flesta inköpen och beställningarna till distriktet, bestyrkt dem, attesterat dem, betalat dem och lämnat underlag till bokföringen.
Det verkar dock vara lite si och så med en del underlag. En hel del utgifter verkar ha gått till saker som inte har med verksamheten att göra. Som restaurangnotor, matvaror, godis, tobaksvaror och resor som inte kan förklaras med verksamhet där distriktet har deltagit.
I en del fall har samma utgift bokförts två gånger.
Dessutom har man lagt med kvitton till bokföringen som inte kan hänföras till distriktet. De har troligen använts som underlag för att styrka utgifter ur handkassan, tror Daniel Stattin.
Under året var ekonomin klart sämre än vad Tommy Boman lät påskina när han gjorde sina regelbundna ekonomiska redovisningar inför distriktsstyrelsen.
Därmed ska han ha gjort sig skyldig både till förskingring och trolöshetsbrott, menar Daniel Stattin.
Men inte heller Daniel Sundström undgår kritik. Som kassör borde han ha fullgjort sitt uppdrag att sköta ekonomin. Han har istället varit passiv och av oaktsamhet skadat distriktet. Han kan därmed också få betala skadestånd.

Fryst bidrag
De ekonomiska oegentligheterna har redan lett till att landstinget har fryst sitt årliga bidrag till MUF. Detta har fått som följd att man har svårt att överhuvudtaget genomföra någon verksamhet. Dessutom har förbundet svårt att betala sina räkningar. En räkning för tågresor ligger hos kronofogden, medan moderaterna har gått in och räddat en del andra akuta räkningar.
Under granskningen har Daniel Stattin sökt kontakt flera gånger med Tommy Boman. Under natten till onsdagen fick han dock ett mejl om att denne varit för upptagen med EMU-valet för att hinna svara på frågor.

"Saknar grund"
GD har förgäves försökt få tag på Tommy Boman. Men till Radio Gävleborg säger han att anklagelserna mot honom saknar grund. Han har inte genomfört någon dubbel bokföring eller gjort några privata inköp för MUF:s pengar. Han hänvisar till att revisorerna redan har gett styrelsen ansvarsfrihet för 2002 i januari och då var det inga problem.
Revisorn Birgittha Bjerkén tycker det ska bli skönt om den nya distriktsstyrelsen kan börja om från noll efter helgens extrastämma. Men hon tycker det är synd att man inte kunnat klara ut oegentligheterna internt, om Tommy Boman hade erkänt och betalat tillbaka en del pengar. Nu blir det troligen en rättslig process istället.Ordning och reda. Emma Bengtsson och Daniel Stattin tycker att verksamheten har blivit alltför lidande inom moderata ungdomsförbundet. Nu ska det ekonomiska arbetet skötas korrekt framöver, lovar hon.

Mer läsning

Annons