Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomberna livsfarliga i fel händer

/
  • Foto: Lars Wigert Livsfarliga. Halvfabrikaten kan vara livsfarliga, bedömer ägaren till Falu Pyrotekniska, fabriken där inbrottet begicks i somras. Nu ska Jan-Olof Bäckman, kriminaltekniker vid Gävlepolisen, säkra eventuella fingeravtryck på de plastförpackade bomberna.

GÄVLE
I fredags hittades 23 päronbomber i en återvinningsstation i Hamrånge. Allt tyder på att bomberna kommer från ett inbrott mot en pyroteknisk fabrik i Falun.

Annons
- De är livsfarliga, säger Bernt Andersson, ägare till Falu Pyrotekniska AB.
Vid inbrottet mot hans fabrik i somras stals 400 pjäser i halvfabrikat. På fabriken skulle de ha monterats i papprör är blir då "ofarliga" fyrverkerier. Avsikten med den färdiga pjäsen är att den lilla "bomben" skjuts ett hundratal meter upp i luften och exploderar där, med visuella effekter som önskat resultat.

Svåra skador
Exploderar krutladdningen och antänder kärnan av magnesium och kemikalier i markhöjd innebär det livsfara eller risk för svåra skador för den eller de som befinner sig nära.
Under månaderna efter inbrottet i Falun rapporterade oroliga boende på olika håll i Borlänge om mystiska explosioner. Efter en tids spaning slog Borlängepolisen till mot en lägenhet tillhörig en 43-årig kvinna. Man hittade ett drygt 50-tal. Nu tros ytterligare 23 ha hittats.

Nära bensinstation
Det var renhållningspersonal som skulle tömma återvinningsstationen som upptäckte päronbomberna. De låg i en vanlig papperspåse, inte långt från en bensinstation i Hamrånge. Tekniska roteln vid Gävlepolisen påpekade att brandrisken är mycket stor när en bomb antänds eftersom delarna kan nå en temperatur av 1 000 grader.
Den vaksamma renhållningspersonalen forslade partiet till en sprängkista vid Fredriksskans. Där omhändertogs bomberna av polisen.

Söker fingeravtryck
Tekniker skulle försöka säkra fingeravtryck på de plastförpackade päronbomberna, kallade så på grund av sin form som halvfabrikat.
Just de halvfärdiga bomberna går inte att köpa i handeln. Först måste montering ske, utförd av kunniga pyrotekniker.
Polisen vet inte varför en eller flera okända personer inte längre ville kännas vid partiet.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons