Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bön dygnet runt för en bättre värld

/
  • Foto: ANNA WAHLBERG Bönemaraton. Varje timme, dygnet runt och under en hel vecka har Sofie Ström och Gävle pingstförsamling bett oavbrutet. För Gävle, för missionärerna, ungdomskulturen, riksdagen, de sjuka och alla andra böneämnen som målats och klistrats på golv och väggar.

GÄVLE
En bön för Sveriges riksdag, en bön för missionärerna i Pakistan, för mannen som är sjuk i cancer och för ungdomskulturen i Sverige. Varje timme, dygnet runt och under en hel vecka har bönefacklan hållits brinnande i Gävle pingstkyrka. Det har Sofie Ström tillsammans med församlingen sett till.

Annons
Hon är en av ungdomsledarna i Gävle pingstförsamling, jobbar också som fritidsledare på Block 17 och brinner för böneveckan som avslutades i går.
Varifrån kommer idén att be dygnet runt en hel vecka?
Det är en internationell idé. Tanken är att det alltid ska finnas människor som ber, i Sverige och i världen. På hemsidan www.24-7prayer. com har vi registrerat Gävle pingstkyrka och där ser man också var det just nu pågår liknande bönesatsningar på andra ställen i världen. Det känns viktigt att det alltid bes någonstans - att bönefacklan hålls brinnande.
Har ni haft bönevecka förut?
I oktober förra året var första gången. Avslutningen på den veckan var speciell. Vi tog ner alla papper med böneämnen, la oss på dem under tio minuter och bad och tackade Gud och blev omslutna av böneämnen och bönesvar. Det var häftigt.
Brukar många komma och be?
Jag räknar med att 100 och 150 personer medverkar de här dagarna. Ett 30-tal var med när starten gick för böneveckan söndagen den 9 februari och sedan kommer mellan 15 och 17 personer att ställa upp varje dygn.
Hur går det till?
Man antecknar sig på en lista för ett visst pass. Dygnet är uppdelat i entimmespass men många tecknar sig för flera timmar, speciellt nattetid, och återkommer också för flera pass under veckan. En jourperson har haft ansvar varje kväll för just den kvällen och natten, ifall någon inte kunnat komma till sitt pass.
Finns det någon som gör väldigt många timmar?
Ja, vi har några riktiga bönekämpar som brukar ta två eller tre nätter, men det är ganska många som återkommer och tar flera timmar.
Vilka böneämnen kan vara aktuella?
Allt från personliga äm-nen, att man ber om till- frisknande för någon som är sjuk. Men också för Sveriges riksdag, Gävle stad, ungdomskulturen, missionärerna i Pakistan. Eller för vår församling, äldrearbetet. Den som inte kunnat komma själv har också haft möjlighet att ringa om böneämnen eller mejla. Lovsång och tacksägelser blandas också med bönerna.
Har det varit en annorlunda pingstkyrka den här veckan?
Vi har hållit till i ungdomsvåningen och där har väggarna varit klädda med gammeldags, brunt presentpapper. På dem har alla kunnat skriva och måla sina böneämnen och tacksägelser. En del har vandrat runt, bara varit här och lyssnat. Alla har bett på sitt sätt. En tyst bön, skrik eller gråt och tungomålstalande.
Har andra än församlingens kristna också deltagit?
Alla har varit välkomna. Alla kan be. Du är den du är, och du duger som du är. De som följt med kristna vänner hit har kunnat känna atmosfären i det här rummet. Även om de inte kunnat sätta fingret på vad det är så har de känt att det varit något mycket speciellt.
Vad vill du och församlingen uppnå med den här veckan?
Vi skulle vilja nå ut, hjälpa många flera. Det finns så mycket nöd också i vår stad, så många trasiga människor. Gud har kallat oss till att be, att känna hans vilja och lyssna på hans vilja.
Har ni känt resultat?
Man blir alltid starkare av att vara tillsammans med Gud. Det enar församlingen. Några har blivit frälsta, många har fått konkreta svar på sina böner, många har drömt om och sett Jesus i drömmar i samband med böneveckan. Några fick även ta emot tungotalet från den Helige Ande.
Hur har du påverkats personligen av veckan?
Jag kan känna att jag blir lugnare, stärker mitt engagemang i andra människor, och får ett annat perspektiv när man börjar be för människor. Jag fylls av kärlek, känner mig stärkt, får mera tålamod och blir mer förlåtande. Når fler med bibelns budskap att Jesus älskar dem och kan hjälpa i alla situationer, fler runt omkring mig blir också konkret hjälpta. Känner att jag vågar engagera mig mera.

INGRID HILLSTRÖM

Mer läsning

Annons