Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bondeuppror i Gävle

/
  • En ovanlig syn mitt i stan. Ardennerhästarna Verona och Gaspana följde med representanter från LRF till länsstyrelsen i Gävle. Foto: HENRIC LINDSTEN

GÄVLE "Sänk dieselskatten!"
Det var budskapet som ardennerhästarna Verona och Gaspana hjälpte länets lantbrukare att föra fram i går.

Annons
Hästarna följde med representanter från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, till länsstyrelsen i Gävle. Där träffade de Mats Hindström, avdelningschef för Natur och kultur, för att protestera mot dieselskatten i Sverige.
- Nu har bönderna i Gävleborg fått nog, förklarade Jan Thoren, ordförande för LRF Gävleborg.
LRF har i flera år försökt att förmå regeringen att sänka skatten på diesel, som enligt lantbrukarna är alldeles för hög. Förbundet tycker även att politikerna gett flera löften till bönderna, men att ingenting händer. Just nu pågår budgetförhandlingarna med vänsterpartiet och miljöpartiet där bränslebeskattningen är en fråga och utgången är oklar.
- Det här får du överlämna till regeringen som en hälsning från oss, sa Jan Thoren och överräckte en korg med äpplen till Mats Hindström.
- Det är fallfrukt och det är precis vad lantbrukarna i länet för nöja sig med idag.

LRF har jämför den svenska skatten på 3,33 kronor med andra europeiska länder. De danska bönderna betalar 30 öre, finländarna 64 öre och tyskarna 2,32.
- Vi tycker att vi har hamnat i strykklassen, säger Jan Thoren som räknat ut att han själv betalar drygt 100 000 kronor i dieselskatt om året.
Men att protestera hos länsstyrelsen kommer knappast att ge några resultat, om man ska tro Mats Hindström.
- När det gäller dieselskatten är jag tveksam om vi kan göra något. Men i andra frågor, bland annat utbetalningen av EU-stöd, försöker vi bevaka länets intressen, säger Mats Hindström.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons