Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsraset spräcker budgeten

/
  • Foto: SCANPIX Dyster utveckling. Landstingets satsning på börsen är en förlustaffär. Värdet på pensionskapitalet har minskat kraftigt.

GÄVLENedgången på börsen gör att värdet på landstingets pensionskapital minskat med drygt 100 miljoner kronor i år. Detta får till följd att budgeten för året spricker och att ett minusresultat är att vänta.

Annons
- Vi sitter i samma sits som många andra landsting som också placerar i aktier, säger Lars Gustafsson, ekonomidirektör på landstinget i Gävleborg.
Sedan 1999 avsätter landstinget i Gävleborg varje år cirka 100 miljoner kronor i ett sparkapital för framtida pensioner. En del av pengarna placeras i aktier, en del i räntebärande papper. Tanken är att kapitalet ska börja användas år 2008 för utbetalning av pensioner.
Värdeutvecklingen på kapitalet har dock inte blivit den förväntade. Orsaken är den kraftiga och ihållande börsnedgången. Bara i år har värdet på pensionskapitalet minskat med över 100 miljoner kronor.
Kortsiktigt får det här besvärande följder för landstinget. Värdeminskningen på kapitalet belastar resultatet. Enligt budgeten skulle landstinget i år nå ett resultat nära plusminusnoll. Nu kommer det att bli ett rejält minus istället.

Värsta sedan 20-talet
Samtliga landsting och kommuner är numera enligt lag ålagda att redovisa balanserade resultat. Lars Gustafsson tror dock att statsmakterna kommer att ha förståelse för att inte alla lyckas med det i år med tanke på det extraordinära börsläget.
- Det här är den värsta börsnedgången sedan 20-talet, påpekar han.
Inte heller kommer minussiffror till följd av börsnedgången att rendera några neddragningar i verksamheten, enligt Lars Gustafsson. Han påpekar att placeringar i aktier ska ses långsiktigt och att man måste vara beredd på att nedgångar kan inträffa. Målet för landstinget är att nå en genomsnittlig avkastning på cirka sju procent.
För något år sedan ökade landstinget aktieandelen i sin portfölj från 50 till 60 procent. Mindre klokt kanske med tanke på utvecklingen därefter.
- Det vet man egentligen ingenting om i dag. I det här sparandet har vi en horisont på tio år, säger Lars Gustafsson.
Varje år görs en översyn av landstingets kapitalförvaltning.
En sådan väntar nu i höst. I december tar landstingsfullmäktige på nytt ställning till hur pensionspengarna ska placeras.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons