Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder i Alderholmsmagasinen?

/
  • ARKIVBILD Bostäder? Enligt två nya planprogram, som nu är klara, finns det många vindar som skulle kunna byggas om till bostäder i magasinen på Alderholmen.

GÄVLEDet går bygga om många av magasinen på Alderholmen till bostäder. Framför allt vindarna är en stor outnyttjad resurs med möjlighet till utsikt över vattnet, stora ytor och högt till tak.

Annons
Det framgår av de två planprogram för Alderholmen som nu är klara. Programmen är första steget på väg mot en ny detaljplan för hela Alderholmen och ställs ut för allmänheten att fundera över från och med i dag.

Ingen arena
Däremot har planerarna inte ritat in någon ny stor evenemangsarena, som Brynäs IF tidigare uttryckt förhoppningar om att kunna bygga på Alderholmen.
Magasinen på Alderholmen har ett kulturhistoriskt värde av riksintresse och i programmet föreslås därför att området ska q-märkas, så att exteriörerna skyddas. Men eftersom man samtidigt vill uppmuntra till lägenheter i området bör man ändå tillåta takkupor eller nya fönster på en del av magasinen.

Skyddsområde krymps
För att det ska vara möjligt att inreda huset till bostäder bör skyddsområdet runt Gevaliafabriken krympas till 100 meter, föreslås det i programmet.
I de magasin som ligger närmast Fältskärsleden kan trafikbullret bli alltför störande för att man ska ha bostäder där.
Vid Norra Skeppsbron hoppas man däremot kunna minska trafiken genom att dra om gatan så att man undviker genomfartstrafik. Alldeles öster om Alderholmsbron föreslår man nämligen att man ska skapa en attraktiv strandtomt som trafiken får leta sig runt.
En stor park mellan magasinsområdet och det bostadsområde längre ut på Alderholmen som fem bostadsföretag håller på och ta fram förslag till finns också med i planprogrammen.
För bara ett par år sedan fick Gävle Energi bygglov för en fjärrkyleanläggning i kvarteret Tullnären, alldeles öster om magasinen.
I planprogrammet föreslås att det bygglovet dras tillbaka eftersom anläggningen skulle behöva en skyddszon på 200 meter. På tomten bör det i stället byggas bostäder.
Hur trafiken ska dras dels till Öster, dels till det stora bostadsområde som i framtiden ska byggas längre ut på Alderholmen, och hur parkeringarna i magasinsområdet ska utformas är också frågor som diskuteras i planprogrammen.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons