Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder nästa för Alderholmen

/
  • På remiss. Länsstyrelsen såväl som allmänheten ska få tycka till om planerna på lägenheter på Alderholmen.

GÄVLEDen här gången blir det verklighet av byggplanerna för Alderholmen och magasinskvarteren. Det tror kommunalrådet Lena Andreasson, s.

Annons
- Så här långt fram som vi är nu har vi aldrig varit. Ett sånt intresse har vi aldrig upplevt förut från dem som ska bygga, säger hon.
Gefle Dagblad berättade i går om kommunens nya planprogram för magasinskvarteren och det som kallas centrala delen. De berör området fram till Alderholmsbron. Resten, fram till nyhamnen, ska bli bostäder och presenteras senare i höst.
Programmet föreslår att magasinen ska kunna byggas om till bostäder och nya bostäder mellan kajen och Gevalias lastområde. Också i den centrala delen finns planer på nya bostäder vid kajen, men framförallt en park.

Outhyrda lokaler
Förslaget om lägenheter i magasinen kommer från fastighetsägarna som har outhyrda lokaler. Dessutom bor där redan i dag folk. Området är av riksintresse och därför får inte stora ändringar göras.
- Vi har sagt att det är okej att göra om det till en viss grad, säger Margaretha Sundberg, chef för samhällsplanering och kulturmiljö på länsstyrelsen.
Att karaktären av maga- sinsområde ska vara kvar ställer krav på utemiljön. När det gäller husen är det stora problemet fönstren.
- Vi är inte glada åt att ta upp nya fönster, framförallt takfönster är svårt. Men jag är inte helt övertygad om att det behövs, säger Margareta Sundberg.
Planarkitekt Sten Hammar ser bostadsplanerna som ett sätt att bevara husen. Han säger att industristörningarna minskat.

Nya lägenheter dyra
Lena Andreasson kan inte säga hur dyra bostäderna blir, men över lag är nya lägenheter dyra. Byggkostnaderna diskuteras på riksnivå och hon hoppas att det ska bli möjligt för många att bo på Alderholmen.
Inte heller kan hon säga hur många lägenheter det blir i magasinen. På Alderholmen tror hon att det kan bli 200-300 i en första etapp. Skanska, Riksbyggen, Gavlegårdarna och HSB ingår i den grupp som tittar på området.
Någon ny arena som Brynäs funderat på finns inte med i planprogrammen. En grupp utreder frågan.
- När det finns ett beslut kommer en diskussion om var och i så fall var på Alderholmen, säger Lena Andreasson.
Planprogrammet är ute på remiss där bland andra länsstyrelsen och allmänheten får tycka till. Därefter kan detaljplanearbetet börja.
- Om ett och ett halvt år kan det finns förutsättningar för bygglov i bästa fall, säger Sten Hammar.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Fotnot: Planprogrammen finns utlagda på kommunens hemsida.


ENKÄT: Hur vill partierna att Alderholmen ska se ut i framtiden?

Centerpartiet:
Vi vill bygga på Alderholmen men kommunen ska inte stå för risk och initiativ. Yttre delen passar för industrier, magasinsdelen för bostäder. Vi ser positivt på planarbetet. Byggstart inom två år.
Ta med ishallen i planarbetet.

Vänsterpartiet:
Rusta upp Magasinsområdet. Bostäder på Alderholmen, både hyres- och bostadsrätter, men inte bara för rika. Parker, skola, barnomsorg, kommunikationer, service, mindre industrier och företag. Sammanlänka med Öster. Byggstart 2005.
Satsa inte på ishall innan vi vet om den har verklighetsförankring.

Socialdemokraterna:
Boende är viktigt. De som ska bygga har uttryckt en vilja att det ska vara höga och låga hus. Blandade boendeformer. Nya Ersboområdet ska erbjudas för små och stora industrier. Byggstart om något år.
Vi har inte diskuterat en ishall.

Miljöpartiet:
Vi är positiva till att bo i magasinen. Vi vill ha låga flerfamiljshus, eventuellt villor och radhus. Vi vill inte bygga dyrt. Friluftsområde, kaféer, husbåtar, hantverkare, småföretag, bra kollektivtrafik och badplats. Sammanlänka med Öster. Start fortast möjligt.
Ingen ishall, Gavlerinken ska byggas om.

Moderaterna:
Snygga upp området nu. Är det ekonomiskt riktigt bygg hyres- och bostadsrätter i stora hus för att det ska bli lönsamt. Möjligen även radhus. Lämpliga industriområden finns redan.
Byggnation om fem till sju år, när kommunikationerna till Stockholm och Uppsala blir bättre. Ingen bostadsbrist i Gävle.
Ishallen ingen kommunal fråga, men stöd genom tillgång till mark till exempel.

Folkpartiet:
Företagarzon närmast Näringen, bostäder närmast vattnet. Blandade ägandeformer. Helhetsgrepp med Gasklockeområdet. Satsa på Alderholmen i stället för Norrlandet.
Inflyttningsklart kommande mandatperiod.
Rusta upp Gavlerinken enligt Karlstadsmodellen.

Kristdemokraterna:
Snabba på planarbetet för att få fram nya bostäder och verksamheter.
Blandade ägarformer. Gavlegårdarna en av flera byggherrar.
Kommunen ska se välvilligt på ishallsplanerna, men riskerna ska tas av Brynäs och privat kapital.

Mer läsning

Annons