Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbyggandet ökar igen

GÄVLEDet byggs mer än på länge i Gävle.

Annons
Efter ett överhettat åttiotal och totalt stiltje på nittiotalet, då knappt en enda ny bostad producerades, ser det ut som om byggherrarna vädrar morgonluft i Gävle.
Nyligen började inflyttningen i HSB:s 67 nybyggda bostadsrätter i Fiskverket på Söder. På tomten där OK i Strömsbro höll till ska det byggas seniorbostäder nästa år.
Gavlegårdarna mötte rekordintresse för de 32 nya radhuslägenheterna vid Sörby ängar och vill bygga ytterligare ett hus i området.
Livets Ords friskola på Falkvägen har lämnat plats åt fyra radhus, som i september skall vara klara för inflytt.

Alderholmen igen
Planerna på ett bostadsområde i Alderholmens magasinkvarter har dammats av. Både Gavlegårdarna, Skanska, HSB och Riksbyggen vill vara med, och produktionen är tänkt att börja 2005 med inflyttning året därpå. Åtminstone 500 nya lägenheter vill kommunen se på Alderholmen.
Men är det rätt bostäder som byggs?
Det beror på hur man menar, säger mark- och bostadschefen Bo Bäckström på Gävle kommun.
- Vi har ingen akut bostadsbrist i Gävle i betydelsen brist på tak över huvudet. Gävle står sig bra när det gäller att möta de sociala kraven, menar han.

Olika önskemål
Och det stämmer. En sökning på Gavlegårdarnas hemsida ger 550 lediga objekt vid handen. Men de som söker bostad är ingen homogen grupp. Vissa söker enkla lägenheter till lågt pris. Andra vill förverkliga sig själva genom bostaden och har också de ekonomiska förutsättningarna för att göra det. Att nyproducera bostäder blir därför en balansgång för att tillmötesgå olika önskemål.

Prisvärt
- Utmaningen ligger i att få fram spännande bostäder som fortfarande är prisvärda, säger Bo Bäckström, som tycker att Gavlegårdarna lyckats bra med hyreslägenheterna vid Sörby ängar.
De blev betydligt mindre lyxiga än vad man ursprungligen tänkt.
Från 1960-talet och framåt producerades 600 till 800 bostäder per år i Gävle.
De utskällda miljonprogrammen hade den förtjänsten att de byggde bort en hel del misär, även om de inte var några estetiska höjdare, menar Bo Bäckström.
- Att utedassen och kallvattenkranarna försvann var ett lyft, säger han.
På 90-talet blev det tvärstopp. Skatteomläggningar och minskade subventioner gjorde att få ville bygga. Nu ser trenden ut att vända i Gävle.
- Det är glädjande, tycker Bo Bäckström.
MARTIN HOFVENSTAM
martin.hofvenstam_gd.se

Mer läsning

Annons