Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter för politikerspark

GÄVLE
Jordi Bota dömdes i går av Gävle tingsrätt till villkorlig dom och 60 dagsböter för misshandeln mot tidigare politikerkollegan Ann Hedbom.

Annons
Jordi Botas försvarare Tryggve Emstedt ville under förhandlingen att tingsrätten, om den kom fram till att Bota skulle dömas för misshandel, skulle bedöma brottet som ringa.
Men tingsrätten valde att döma för det allvarligare brottet misshandel av normalgraden och skrev i domen att fängelse bör utdömas i sådana fall.
Dessutom var Jordi Bota dömd för misshandel vid ett tidigare tillfälle, då mot förra hustrun och nuvarande oppositionsrådet Bodil Ceballos, mp.

Straffet den gången, som fastställdes av hovrätten, blev just villkorlig dom.
Dock ansåg Gävle tingsrätt att risken är liten att Jordi Bota än en gång gör sig skyldig till misshandel, och att villkorlig dom därför kunde räcka.
Det var den 8 augusti 2002 som misshandeln inträffade. Ann Hedbom, då socialdemokratisk kommunpolitiker, besökte Kvarnparken med väninnan Bodil Ceballos.
De stötte ihop med Jordi Bota, som Ann Hedbom för övrigt vittnade mot under den föregående rättegången då han dömdes för misshandel mot Bodil Ceballos.
Jordi Bota sparkade Ann Hedbom på baksidan av benet. Hedbom berättade under rättegången att hon efteråt kände stor rädsla och tyckte att det var mycket obehagligt att träffa Bota. Båda var ledamöter i samma kommunala nämnd.
Jordi Bota nekade i både polisförhör och under rättegången till anklagelserna. Han har nu tre veckor på sig att överklaga domen.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons