Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boule på hög nivå

/

Delar av den svenska bouleeliten fanns på plats under bouletävlingen Bocken brinner i Gävle i går.
– Jag började spela för sex år sedan och blev fast, säger Anna-Karin Gräffelt från Arboga.

Annons

Det ligger ett jämnt sorl i luften inne i den stora boulehallen vid Estraden. Spelarna ser koncentrerade ut när de böjer armarna bakåt och kastar iväg stålkulorna. Imponerande nog är det många som direkt träffar den mindre träkulan som ligger ett tiotal meter längre fram.

– Det är inte så svårt, bara du övar. Jag tränar tre gånger i veckan och tävlar i stort sett varje helg, berättar Anna-Karin Gräffelt som bor i Arboga och tillhör Gripsholms boulesällskap.

Hon var en av totalt 84 professionella boulespelare från hela landet som deltog i den årliga tävlingen Bocken brinner. Arrangörer var Gävleklubbarna La boule joyeuse och Gävle boulesällskap.

Anna-Karin Gräffelts stora intresse för boule väcktes genom hennes familj.

– Alla i familjen spelade så jag provade och blev fast. Jag gillar att sporten innebär mycket tänkande. Du måste få favör så att inte motståndaren får poäng. Det mesta kan dessutom hända eftersom allt är beroende av kulans nedslagsplats, säger hon.

I hallen i går såg det annars ut att vara övervägande män, och inte heller så många ungdomar. Arrangören Christer Axenstål medger att det är många veteraner som spelar boule.

– Vi vill ha fler ungdomar, men det är svårt. Jag vet inte riktigt varför. Kanske framstår fotboll, ridning och hockey som mer lockande, säger han.

Tävlingen skulle pågå hela dagen. Till vinnarlagen väntade medaljer och prispengar.

Mer läsning

Annons