Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra för patienterna - dåligt för ekonomin?

/
  • Sjukvården kan göra alltmer för alltfler. Men kostnaderna är höga och på sikt måste patienterna vara beredda att själva bekosta vissa behandlingar, anser Bengt Malmqvist, verksamhetschef för länssjukhusets ortopedklinik. Foto: LASSE WIGERT

GÄVLE De senaste tio åren har antalet höftledsersättningar på människor som är 85 år eller äldre mer än fördubblats i Sverige.

Annons
Det är ett av många exempel på hur sjukvården kan göra alltmer för alltfler. Bra för patienterna men illa för den offentliga ekonomin. Eller?
- Ser man det nationalekonomiskt gör de här ledoperationerna mycket nytta. Människor kan klara sig själva och bo hemma och blir inte en kostnad för den kommunala äldrevården.
Det säger Bengt Malmqvist, verksamhetschef vid ortopedkliniken, länssjukhuset i Gävle. Han har jobbat som läkare i många år på ortopeden och tagit aktiv del i den medicintekniska utveckling som gjort att alltfler människor med skelett- och muskelproblem kan bli hjälpta.

- För 15-20 år sedan var det ytterst sällan som människor över 90 år fick en ledersättning. I dag är det inte alls någon ovanlighet, säger han.
Proteserna har blivit bättre och håller längre. Infektioner har blivit alltmer sällsynta. Eftervården har utvecklats på ett sådant sätt att det är medicinskt sett relativt riskfritt att operera även mycket gamla och skröpliga människor.
Behovet av höft- och knäledsersättningar har ökat i takt med att befolkningen blivit äldre. Ju äldre man blir desto större är risken att drabbas av förslitningar i lederna. Kraven från patienterna har också ökat.

- Pensionärerna är mycket piggare än förr. De vill ha ett aktivt liv och accepterar inte att passivt vänta i en operationskö i åratal, säger Bengt Malmqvist.

I år kommer cirka 1 100 höft- och knäledsersättningar att utföras vid sjukhusen i Gävleborg. Det räcker inte för att undvika köer. I värsta fall kan patienter få vänta i uppemot ett år på operation. Då tillkommer den tid det tar för patienten att få ett inledande besök hos specialist.
Priset på en höftledsersättning är 65 000 kronor vid länssjukhuset. För att kunna utföra fler operationer och därmed pressa väntetiderna krävs ökade resurser, menar Bengt Malmqvist. Något sådant tillskott är dock knappast att vänta. Sjukhusens ekonomi är redan i kraftig obalans och nya kraftiga åtstramningar är att vänta.
Att en höftledsoperation kan betraktas som långsiktigt ekonomiskt lönsam - patienten kan återgå till ett självständigt, kanske yrkesverksamt liv och slipper ligga det offentliga till last - hjälper inte.
- Tyvärr är de offentliga pengarna uppdelade i olika påsar och det gör att det här helhetsperspektivet saknas, konstaterar Bengt Malmqvist.

Skattehöjning är ingen väg att förbättra sjukvårdens finanser, anser han. Det ger bara kortsiktig lindring. Han ser hellre att en snävare gräns sätts för det offentliga åtagandet och att patienterna får betala mer själva.
Det offentliga ska garantera en grundtrygghet för alla. Men därutöver finns vård som inte är lika angelägen. Bengt Malmqvist nämner behandling av idrottsskador som ett sådant exempel inom ortopedin.
- Klubbarna eller kanske idrottsmännen själva skulle kunna bekosta behandlingen, kanske genom att teckna försäkringar, säger Bengt Malmqvist.
Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons