Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden troligen anlagd

/
  • Foto: LARS WIGERT Brandhärjat. Gefle Skytteklubbs Roland Brodin, sekreteraren Yvonne Brodin och kassören Christofer Wiking bland de förkolnade resterna av föreningens klubbhus.

GÄVLE
I måndags kväll brann Gefle Skytteförenings klubbstuga. Branden var troligen anlagd.

Annons
- Varje gång jag kommer hit kollar jag om det hänt något. Om klubbstugan står kvar, säger klubbsekreteraren Yvonne Brodin med tårar i ögonen.
- Det gjorde den inte den här gången, suckar Roland Brodin och slår uppgivet ut med armarna.
Yvonne är sekreterare i Gefle Skytteförening och har varit så de senaste tjugo åren. Det är hon som köpt in möbler, porslin, gardiner och allt annat som gör en klubbstuga mysig.

Allt förstört
Nu är allt förstört.
- Det har känts lite som mitt eget. Alla klubbmedlemmar som kommit hit i dag och tittat har sagt, det var värst. Det är annorlunda för mig som kommer ihåg hur vi haft det här, tjugo år tillbaka i tiden, säger Yvonne Brodin.
Polisens tekniker konstaterade efter att ha varit vid klubbstugan att branden verkar vara anlagd.
- Det finns ingen naturlig orsak till branden. Någon har tillfört något för att starta branden, säger Janne Bäckman på polisens tekniska rotel.

Branden spreds snabbt

Branden startade längs med klubbstugans östra vägg och spred sig sedan snabbt upp på taket. Alldeles bredvid klubbstugan ligger det en betongbunker där skytteföreningen förvarar sina gevär och sin ammunition. Eftersom bunkerns yttre fasad var av trä fattade den också eld.
När brandmännen ryckte ut fanns det till en början en oro för hur branden skulle påverka ammunitionen i bunkern. Lyckligtvis skyddade bunkerns tjocka väggar ammunitionen från värmen.
I går var det helt omöjligt att öppna bunkerns metalldörr.
- Den har antagligen svällt så vi vet inte hur det se ut därinne än, säger klubbkassören Christofer Wiking.
Hur det gick med klubbstugan är desto tydligare. Väggen där branden startade består i dag av förkolnade plankor. En stor del av taket har brunnit upp och taket på den del av klubbstugan som brandmännen lyckades rädda hänger oroväckande ner över golvet.

Gamla foton

I klubbstugan förvarades hundraåriga foton från klubbens skyttetävling, Nyårssaluten.
- Brandmännen kastade sig in för att rädda dem åt oss. De lyckades rädda de allra äldsta fotografierna. Jag är verkligen imponerad och tacksam över deras arbete, säger Yvonne Brodin.
Polisen kommer närmast att höra de medlemmar som lämnade klubbstugan en halvtimme innan branden bröt ut för att se om de sett eller hört något av intresse.
- Jag vet inte om jag ska vara ledsen eller arg. Just nu är jag nog mest bara ledsen, suckar Yvonne Brodin uppgivet.
Skytteklubben ställde in gårdagens skytteövningar men hoppas att kunna köra igång verksamheten till nästa tisdag. Men då får klubbens medlemmar klara sig utan klubbstugan.
DANIEL SIKSJÖ
026-15 96 30

Mer läsning

Annons