Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandlarm tömde Björsjöskolan

/
  • Stort pådrag blev det i går strax efter åtta då Björsjöskolan utrymdes  på grund av en brand i ett klassrum. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde utan större problem släcka den mycket begränsade branden. Foto: Annakarin Björnström

GÄVLE Branden startade i åttaåringarnas klassrum. Hela Björsjöskolan fick utrymmas.
Utrymningen gick snabbt och räddningstjänsten kunde släcka branden utan större problem.

Annons

Det var vid åttatiden i går morse som klass 2B upptäckte att det knastrade och började ryka bakom ett kombinerat eluttag och lysknapp. Läraren larmade och alla fick utrymma skolan.

- Branden var begränsad till plasten och kablarna bakom uttaget och den hann aldrig sprida sig. Det var tur att det hände när det gjorde så att det var folk där som upptäckte det, säger Dan Forsmark, styrkeledare på räddningstjänsten.
Klass 2B får klara sig utan sitt klassrum till på tisdag då saneringen beräknas vara klar. Under tiden får eleverna hålla till i datorrummet, som är ett helt vanligt klassrum, enligt rektor Gun-Britt Hult.
Hon berömmer alla elever för ett gott uppträdande och utrymningen gick snabbt och smidigt.
-Vi var ute och joggade på idrotten så vi hörde inte larmet, men vi var snabbt på vår samlingsplats, säger några elever i 5A.
Eleverna på Björsjöskolan som GD pratade med hade varit med om flera olika brandtillbud och visste precis vad de skulle göra.

- Vi har varit med om det här flera gånger, men jag blev rädd, säger Ida Johansson i 5A och får medhåll av vissa medan andra säger att de inte blev rädda.
Just att prata om det som hänt menade Gun-Britt Hult är mycket viktigt.
- Barn reagerar olika, men många blir väldigt rädda. Det är viktigt att prata om händelsen i klasserna, säger hon.
När GD träffade eleverna i 5A var idrotten precis slut och allt hade återgått till det vanliga. En rast väntade och sedan matematik. Men för 2B blir inte allt som vanligt igen förrän tidigast tisdag.

Sofia Rådman

Mer läsning

Annons