Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband till alla lägenheter

GÄVLEBrynäs och Andersberg står på tur att få bredband under året. Därefter väntar centrala Bomhus. Målet är att alla Gavlegårdarnas drygt 16 000 lägenheter ska ha tillgång till bredband, men någon tidsplan är inte satt.

Annons
I december har bostadsbolagets centrala nätknutpunkt fått ny utrustning som ger större kapacitet. Det ska underlätta den kommande utbyggnaden och förhindra att de problem som kunderna i Sätra vittnade om i höstas uppstår igen.
Härnäst står 835 lägenheter i Brynäs på tur för bredband, de lägenheter som tidigare tillhörde Hyresbostäder.

Ingen upphandling än
Än är ingen upphandling gjord, men tanken är att arbetena ska göras under vår och sommar så att det i september ska vara klart att teckna avtal för de hyresgäster som vill.
I Andersberg ska bredbandsutbyggnaden fortsätta under hösten med förhoppningen att stora delar av området ska kunna koppla upp sig till jul. Även nybygget i Sörby ängar kommer att få bredband när det är klart på försommaren. Gavlegårdarna satsar i runda tal tio miljoner kronor om året på utbyggnaden.
I dag har drygt 6 000 lägenheter tillgång till bredband, det vill säga Sätra, Öster, höghusen i Andersberg och delar av Brynäs.
Nästa år fortsätter utbyggnaden, men hur är inte bestämt ännu.

Två alternativ
- Det finns två olika alternativ för 2004 som jag har tagit fram, säger Jan Persson, konsult åt Gavlegårdarna i bredbandsutbyggnaden.
Helt säkert kommer centrala Bomhus att anslutas. Sedan är det frågan om det också blir södra Bomhus eller Hemsta eller Sörby.
För 2005 finns inga konkreta planer, men tanken är att utbyggnaden ska fortsätta till dess att alla i Gavlegårdarna har tillgång till bredband. För orter som Hamrånge, Forsbacka och Hedesunda hänger bredbandssatsningen samman med it-utbyggnaden i kommunen. Först måste Gavle Net eller någon annan ha dragit en linje som bostadsbolaget kan hyra in sig på.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons