Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Briggen Gerda lämnar kaj för VM

/
  • Gerdas rigg är nästan klar och lagom till VM för minitolvor kommer hon att lämna sin kajplats för att synas under tävlingarna i Yttre fjärden. Foto: Nick Blackmon

GÄVLE Den äkta jungfruturen dröjer. Men redan i juli kommer briggen Gerda att lämna kaj i samband med VM-tävlingarna i segling. - Hon ska synas och finnas med, säger Anders Engberg, marknadschef för Briggen Gerda-projektet.

Annons
Under sista veckan i juli avgörs VM för minitolvor i Yttre fjärden utanför Gävle. Arrangemanget väntas locka drygt 100 deltagare från ett tiotal länder.
Söndagen innan tävlingarna sätter i gång kommer briggen Gerda att lämna sin kajplats vid varvet. Men hjälp av en bogserbåt ska hon förflyttas till en boj i bukten, cirka 400 meter söder om Huseliiharen.

- Teoretiskt sett kan hon ta sig dit för egen maskin, men Sjöfartsverket har inte godkänt alla system i maskinrummet ännu, säger Anders Engberg.
Än så länge ligger bojen på landbacken utanför Gerdavarvets verkstad. Den tre ton tunga pjäsen är nymålad och bär briggens namn - Gerda Gefle.
I morgon ska Sjöfartsverkets fartyg Baltica lägga ut ankaret och bojen på den angivna platsen. Sedan kan den skrivas in på sjökorten.

- Den blir en permanent boj som allmänheten kan lägga till vid, när den inte är upptagen av briggen, säger Anders Engberg.
Under VM ska Gerda ligga på svaj vid bojen vilket innebär att hon kommer att röra sig med vindriktningen. Exakt vilken roll hon ska spela under tävlingarna är inte bestämt ännu.

- Det finns flera idéer. Media skulle kunna utnyttja Gerda som en flytande plattform och sända caféprogram, intervjuer och väder därifrån. Eventuellt kommer en flytande kaj med en lejdare att angöras vid Gerda så att privatpersoner kan gå ombord. Men allmänheten kommer inte att högprioriteras en sådan här gång. Nu gäller det att utnyttja Gerdas PR-möjlighet, säger Anders Engberg.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons