Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Briggen Gerda på glid

GÄVLE Briggen Gerda lämnade kajen i går för första gången. Nu ligger hon förankrad utanför Huseliiharen. Där ska hon ligga hela nästa vecka när VM för minitolvor avgörs.

Annons
Klockan tolv i går kopplades en jättetross mellan Gerda och bogserbåten Karl-Alfred. Sedan lotsades hela ekipaget snyggt och säkert ut från kaj. På kajen stod åskådare som följde proceduren och på Gerda sjöngs det och spelades dragspel och tvärflöjt som ackompanjemang.

Att Gerda fick bogseras beror på att motorinstallationen inte är helt färdig. Till hösten räknar man med att även det ska vara klart och den "riktiga" premiärturen kommer att kunna gå av stapeln då, berättade skeppsbyggmästaren Henri Ollikkala i går.
Han är en av dem som varit med ända sedan starten för nio år sedan då de började med att bygga upp Gerda. Innan avfärd i går var han lite spänd.

- Det är lite nervöst, vinden är lite kraftig och det kan göra att hon driver lite i oönskad riktning, men vi har en duktig skeppare på Karl-Alfred som heter Frank Bolin, så jag är inte så orolig, sa han.
Hela färden som tog en timme totalt, avlöpte dock enligt planerna och Henri Ollikkala och alla andra medlemmar kunde pusta ut.
- Nu ligger hon tryggt och säkert. Det blåste ganska mycket men hon kom på plats. Det känns härligt, tyckte Henri Ollikkala.
Även på plats vid Huseliiharen, var intresset stort.

- Man kunde gå torrskodd från båt till båt, så mycket båtar var det som kom och tittade och det är fortfarande ett stort intresse, berättade Henri Ollikala på eftermiddagen.
Gerda ska nu ligga vid sin boj hela nästa vecka som blickpunkt under VM för minitolvor och medlemmar från föreningen Briggen Gerda kommer att sova ombord för att kunna turas om med att gå ankarvakt.
Karin Forslund
026-159628
karin.forslund_gd.se

Mer läsning

Annons