Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brink vill stoppa utredning

GÄVLE
Låt vården av för tidigt födda barn vara kvar i både Gävle och Hudiksvall. Frågan behöver inte utredas på nytt.
Det anser Björn Brink, centerns oppositionsråd i landstinget.

Annons
Han är kritisk till att landstinget återigen ser över möjligheten att stänga neonatalvården i Hudiksvall och samla hela verksamheten i Gävle.

"Onödig vals"
Neonatalvården är ett av flera medicinska områden som finns representerade både på länssjukhuset i Gävle och på Hudiksvalls sjukhus. En utredning undersöker vilka områden som kan centraliseras till ett av sjukhusen eller överlåtas till sjukhus utanför länet. GD berättade om detta i går.
Att ta med neonatalvården i utredningen är fel, anser Björn Brink.
- Det är helt onödigt att dra en vals om det här igen, det river bara upp landet, säger han.
Landstinget har flera gånger tidigare under viss turbulens utrett en koncentration av neonatalvården till Gävle. Men avdelningen i Hudiksvall har blivit kvar. Ett sjukhus som bedriver förlossningsvård ska ha möjlighet att vårda för tidigt födda barn, har man kommit fram till. Det var ett av motiven till att stänga BB i Bollnäs men behålla den mer kompletta förlossningsvården i Hudiksvall.

Tappar förtroende
Björn Brink anser att landstinget tydligt måste markera att det är den här modellen som ska gälla framöver.
Risken finns annars att kvinnorna i södra Hälsingland tappar förtroendet för Hudiksvalls sjukhus och väljer att föda på andra sjukhus. På det sätter skulle underlaget för förlossningen i Hudiksvall krympa.
- Om det fanns kvalitetsskäl som talade för en koncentration till Gävle vore det en annan sak. Men sådana saknas, hävdar Björn Brink
Landstingsrådet Ann Catrin Bergman, mp, har själv stridit hårt för att bevara neonatalvården i Hudiksvall. Men i det här fallet delar hon inte Björn Brinks invändningar.
- Utredningen måste bedrivas helt förutsättningslöst. Det är självklart att man tittar på alla områden och inte gör några undantag, säger hon.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons