Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande städning oroar smittskyddsläkaren – varnar för nya bakterieutbrott på sjukhusen

/

Bristerna i sjukhusstädningen i Gävleborg bekymrar smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Ny spridning av svårbemästrade bakterier kan bli följden om det inte rengörs ordentligt på vårdavdelningarna, varnar han.
– Jag är orolig, säger han.

Annons

Det har gått två och ett halvt år sedan Region Gävleborg fick en stor spridning av VRE (vankomycinresistenta enterokocker), en typ av svårhanterliga tarmbakterier som blivit motståndskraftiga mot antibiotika.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Över 300 personer smittades. Det kostade regionen cirka 30 miljoner kronor att med hjälp av utökad städning och andra åtgärder få bukt med spridningen.

Läs mer: Bättre toastädning stoppade spridning av tarmbakterie

Nu varnas för att ett nytt liknande utbrott skulle kunna inträffa. Som städningen fungerat i länet det senaste året finns en ökad risk för smittspridning på sjukhusen, menar Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg. Han är kritisk till hur ISS skött sitt åtagande sedan företaget tog över städningen.

– De har haft ett år på sig och ännu inte nått upp till gällande kvalitetskrav. Ett år är en lång tid. Det här är inte positivt, säger han.

Med god städning kan man minska risken för smittspridning. Det viktiga är att sjukvårdslokalerna städas enligt den standard som ingår i det avtal som regionen har med ISS. Alla patientnära ytor ska rengöras ordentligt varje dag. Att det inte följts fullt ut är allvarligt, menar Signar Mäkitalo.

ISS har "straffats" med viten på totalt cirka två miljoner kronor för att man inte skött städningen enligt avtal.

– Personligen tycker jag att sanktionerna är alldeles för små. Det kostar för lite för ett företag att bryta mot avtal på det här sättet. Det gäller generellt vid offentliga upphandlingar, säger Signar Mäkitalo.

Med högre viten skulle företagen bli mer angelägna om att utföra det de åtagit sig, menar Signar Mäkitalo.

– Det är lätt att lova att man ska göra saker om man inte känner pressen att hålla det man lovat.

ISS vann den senaste städupphandlingen i Region Gävleborg med ett anbud som innebar sänkta kostnader med fem miljoner kronor. Signar Mäkitalo anser att det vid upphandlingar av den här typen läggs för mycket vikt vid priset. Kvaliteten kommer i andra hand. Företag frestas att lägga extremt låga anbud för att vinna en upphandling och få ett avtal som de sedan inte känner sig tvingade att följa.

Nyligen meddelade ISS att personalnedskärningar ska genomföras inom städverksamheten i Region Gävleborg. Var sjätte anställd ska bort.

Finns det risk att sjukhusstädningen kommer att bli ännu sämre nu?

– Jag kan inte lägga mig i hur många anställda städföretaget har. Men jag har lite svårt att se att kvaliteten på städningen ska bli bättre genom kostnadssänkningar.

Läs mer: Vårdpersonal orolig för städningen på Gävle sjukhus

Läs mer: ISS får böta för dålig sjukhusstädning

Läs mer: Var sjätte städare sägs upp på länets sjukhus

Mer läsning

Annons