Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i fysisk omvårdnad

/

Glömda sänggrindar och avstängda larm, elakheter och en missad höftfraktur.
De flesta av 2008 års lex Sarah-anmälningar kommer från äldreboenden.

Annons

I fjol anmälde kommunens omvårdnadspersonal 42 övergrepp som deras arbetskamrater begått mot gamla och Gävlebor med funktionsnedsättning. Det är fem fler än året innan.

De flesta, 17, av händelserna som anmälts har inträffat på äldreboenden. De flesta anmälningarna handlar om brister i den fysiska omvårdnaden, där avstängda larm och glömda sänggrindar är vanligast. Men anställda har även sagt elaka och kränkande saker till pensionärerna.

– Vi har jobbat väldigt mycket med information om lex Sarah och vikten av att anmäla, säger Anette Falk, chef för äldreboendena.

De har också haft utbildningar om värdegrund och etik.

Lex Sarah-anmälningar ska leda till bättre vård och att det som hänt inte händer igen. Anette Falk säger att anmälningarna har lett till uppdateringar och ändringar av rutiner. Som exempel nämner hon en noggrannare rapportering mellan skiftbyten efter att en kvinna glömts kvar en timme på toaletten.

GD har tidigare uppmärksammat några av de händelser som lex Sarah-anmälts: En hemtjänstanställd tog emot ett arv från en man hon hjälpt.

Nattpatrullen åkte inte, trots två larm, hem till en kvinna som senare avled.

En undernärd kvinna fick ligga två dagar på ett äldreboende med höftledsfraktur; på sjukhuset upptäcktes lunginflammation och matrester i munnen.

En man hittades svårt medtagen på golvet efter att hemtjänsten inte kollat varför han inte öppnade på två dagar.

I fjol ledde lex Sarah-anmälningarna också till fler personalrättsliga åtgärder. En anställd har blivit uppsagd, en har slutat på egen begäran och tre vikarier har fått sluta varav en också fått en varning.

Ytterligare tre anställda har fått varningar och fem har fått en erinran. Fyra har omplacerats och en har förutom arbetsuppgiftsbyte även fått en varning.

Anmälningarna kommer att redovisas för länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet.

Mer läsning

Annons