Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister på varannan arbetsplats

GÄVLENära hälften av de arbetsplatser i länet som i veckan fick besök av Arbetsmiljöinspektionen hade brister i arbetsmiljöarbetet.

Annons
- Vi besökte 40 arbetsplatser i Gävleborg, på 17 av dessa har vi ställt någon form av krav, säger Birgitta Hermansson-Ylvén, kampanjansvarig på Arbetsmiljöverket i Falun.
Besöken ingick i Arbetsmiljöverkets kampanj mot stressen i arbetslivet. Runt om i landet har inspektörer pratat med skyddsombud och arbetsgivare på totalt 1 550 arbetsplatser.
- Kampanjen har överlag fått ett positivt bemötande. Det finns många chefer som gärna vill men inte har kunskap eller tid att jobba med arbetsmiljöfrågor, säger Birgitta Hermansson-Ylvén.
De 17 arbetsplatser i Gävleborg som hade brister i miljöarbetet fick tillsammans 53 inspektionsmeddelanden med krav.
På vissa arbetsplatser kräver arbetsmiljöinspektionen att arbetsgivaren gör en ordentlig undersökning om fysiska och psykosociala risker i arbetsmiljön.
Andra ställen har redan identifierat vad felet är men inte vidtagit några åtgärder.
Inspektörerna tittade även på hur många av arbetsplatserna som är anslutna till Företagshälsovården. I Gävleborg var siffran 93 procent - att jämföra med 90 procent i hela riket.
- Det är ju positivt. Men bara hälften av de anslutna arbetsplatserna har anlitat företagshälsans experter när det gäller planeringen av arbetsmiljöarbetet, säger Birgitta Hermansson-Ylvén.
Arbetsplatserna som besöktes har anställda som är långtidssjukskrivna på grund av sociala eller organisatoriska orsaker.
- De mest besökta ställena var äldreomsorg, särskild omsorg, skolor och dagis. Det är den typen av arbetsplatser som dominerar, säger Birgitta Hermansson-Ylvén.

Mer läsning

Annons