Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott som inte lönar sig längre?

/

Antalet bilstölder och bilinbrott har näst intill halverats på fem år i länet. Högre självrisker och andra arbetsmetoder hos polisen är en del av förklaringen.

Annons

GD har gått igenom statistik från polisen och Brottsförebyggande rådet, både för länet som helhet och närpolisområdena i Sandviken och Gävle. Det är viss differens i siffrorna, vilket kan bero på att anmälningar kodats om efter ett tag. Det kan också vara så att det som hänt inte är ett brott, men en grundanmälan skrivs alltid.

Närpolischefen Glenn Hillman säger att det är flera faktorer som bidragit till minskningen. Bland annat har polisen ökat bevakningen i områden där de sett att det varit många inbrott på kort tid. Dessutom har flera fastighetsägare arbetat med att öka säkerheten på parkeringsplatserna. Buskar och sly har röjts och belysningen har blivit bättre. Därmed kan inte tjuvarna arbeta lika ostört längre.

En enskild person kan också orsaka många anmälningar och sitter han eller hon i fängelse minskar brotten under den tiden. Likaså har polisen arbetat mycket med narkotikabrotten och de hänger ihop med bilinbrotten. Tjuven behöver saker att sälja för att få pengar till knark och att slå sönder en ruta och stjäla plånboken eller mobiltelefonen går fort.

Glenn Hillman tror också att människor kan ha blivit mer medvetna om att de inte ska lämna värdesaker i bilen eftersom försäkringsbolagen har höjt självriskerna för den här typen av brott.

– Blir man av med mobiltelefonen så kostar det.

Höjd självrisk kan också innebära ett mörkertal. Inbrottet anmäls inte eftersom självrisken är högre än kostnaderna för reparationen.

När det gäller stulna bilar är en del av förklaringen att bilparken föryngras, även om Sverige fortfarande har en relativt gammal bilpark. Enligt siffror från bilindustriföreningen är genomsnittsåldern för bilarna på de svenska vägarna 9,3 år. 37 procent av bilarna är äldre än tio år.

Nyare bilar är svårare att stjäla, eftersom nyckeln är kodad. Utan rätt kod startar inte bilen.

Undantaget i statistiken är mopedstölderna, som ökar i hela länet. EU-mopeden är populär, men alla har inte råd att köpa. Förr var det cyklar, nu är det mopeder som stjäls.

Under rubriken ”annat” i diagrammet döljer sig bland annat snöskotrar, mindre lastbilar och arbetsfordon. En liten ökning ger stort utslag, eftersom det är få anmälningar det handlar om.

Mer läsning

Annons