Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsligt att slänga sopor i naturen

/

GÄVLE / Dagens sopa
Sopor hör hemma på soptipp eller återvinningscentraler. Men för många verkar det vara en för stor ansträngning att åka dit. Gefle Dagblad har fått tips från olika håll där spontana sophögar uppstått. På en skogsbilväg mellan Järvsta och Bomhus har någon slängt resterna efter en trolig renovering.

Annons
- Om de väl besvärar sig med att köra hit kunde väl ha kört till återvinningen, säger Alvar Paulson som bor på Bomhus och tipsade om sophögen.
Målarburkar, tapeter och lysrörsarmatur är några exempel på vad som ligger slängt vid vägkanten. För att få dit skräpet har personen tagit sig förbi en vägbom och troligtvis varit tvungen att lasta skräpet på något.
Agneta Lård, miljöinspektör på kommunen, får in många anmälningar liknande denna.

Brott mot miljöbalken
- Den som slängt har ansvaret. Det är ett brott mot miljöbalken och om nedskräpningen är allvarlig kan det ge fängelse i upp till två år, säger hon.
Ansvaret kan också ligga på markägaren.
Till miljökontoret ökar anmälningarna när det blir vår och folk börjar vistas i naturen för att plocka bär eller svamp. Men på grund av begränsade resurser kan miljöinspektörerna inte ta tag i så mycket som de vill.
Dålig tillgång till sopstationer och miljöstationer kan vara en orsak till att skogen blir dumpningsplats. Men från den här skräpplatsen nedanför Bomhus är det inte långt till återvinningscentralen på Sörby Urfjäll.

Längre öppettider?

- Kanske kan vi få lite längre öppettider vissa dagar och lördagsöppet. Det kanske skulle göra skillnad, säger Agneta Lård.
Men bäst är att ämnet uppmärksammas och att folk håller ögonen öppna.
- Jag tänkte att, om jag inte påtalar detta så kanske de lägger dit mera sedan, säger Alvar Paulson.
Agneta Lård tackar för tipsen.
- Det är positivt med allmänhetens deltagande, vi är beroende av dem, säger hon.

Nils Paulsson
026-15 96 63

Mer läsning

Annons