Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsmisstankarna för svaga

/
  • Foto: GUN WIGH JO-anmäler. Carl-Lennart Gustafsson har anmält kommunrevisionen till justitieombudsmannen.

GÄVLE
Brottsanklagelserna håller inte mot Carl-Lennart Gustafsson. Åklagaren vill ha kompletterande uppgifter för att ens kunna göra en förundersökning mot den förre chefläkaren vid kommunhälsan. Dessutom vill läkarförbundet överklaga avstängningen av honom.

Annons
Det hävdar hans advokat.

Har gjort JO-anmälan
Själv har Carl-Lennart Gustafsson nu anmält kommunrevisionen till justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att han inte fick ha sin advokat med på det möte där han skulle svara på revisorernas brottsanklagelser mot honom.
- Så här får det inte gå till i en demokrati, tycker han. I övrigt hänvisar han till advokaten Mårten Lundmark för kommentarer.
Advokaten målar upp en bild av hur kommunrevisionen, och i förlängningen kommunstyrelsen, har agerat grundlöst och att deras anklagelser faller ihop som ett korthus.
Carl-Lennart Gustafsson har pekats ut av kommunrevisorerna som misstänkt för ekonomisk brottslighet. Dels för att han ska ha blandat samman sin privata ekonomi och kommunhälsans och dels för att ha bedrivit privat forskning i kommunhälsans lokaler.
Vid en presskonferens den 21 februari sade kommundirektören att han hade stängts av från sin tjänst. En vecka senare tog en oenig kommunstyrelse beslut om att göra en polisanmälan.

Ryggen fri
I polisanmälan nämns dock inte hans namn eller titel, bara att det förekommit brottslighet inom kommunhälsan. I mbl-förhandlingarna med facket, läkarförbundet, har man inte heller sagt att det handlar om brott, utan om försummelse i tjänsten. Det berättar Mårten Lundmark, som tror att kommunen vill ha ryggen fri och kunna hänvisa till att man inte sagt något om brott om brottsutredningen faller.
- Visar det sig att de inte kan komplettera sin anmälan så har de skandaliserat honom i onödan. Vi får se vad Carl-Lennart väljer att göra då. Han måste få upprättelse, tycker Mårten Lundmark.
- När man har börjat kliva ut på trampolinen så är det svårt att vända. Kommunen har gått för långt för det, menar han.
Anmälan till justitieombudsmannen, JO, ska visa om kommunrevisionen på något sätt har handlat felaktigt eller olämpligt, hoppas Carl-Lennart Gustafsson. Då ska den i så fall rikta en reprimand mot kommunen.
Att förvägras att ta med sig en advokat när man ska svara på brottsanklagelser är ett både felaktigt och klart olämpligt beslut av kommunrevisionen, tycker han.
Mårten Lundmark vill inte säga om man kommer att kräva skadestånd från kommunen om polisanmälan faller.

"Rättvisan ska segra"
Men det verkar troligt. Klientens namn har svärtats ner och hans kommentarer till revisionsrapporten har inte tagits i beaktande.
- Rättvisan ska segra, säger advokaten.
GD har förgäves sökt kommunrevisionens ordförande för en kommentar.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons