Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsoffer drabbas av skuldkänslor

Det var fullsatt i konserthusets Bo Linde-sal på fredagen när Therese Karlberg anordnade utbildningsdag på temat "möte och motstånd till brottsoffers berättelser" för 159 åhörare från bland annat skola och polis.

Annons
Therese Karlberg, projektansvarig för Brottsoffermyndighetens Gävleprojekt, var nöjd med uppslutningen.
- Det är ett enormt intresse och alla som ville delta har inte fått plats, säger hon, och nämner som en anledning de många rättegångarna med sexualbrott under fjolåret som en orsak.

Erfaren kandidat
Det lokala inslaget på talarlistan utgjordes av brottmålsadvokat Anita Wallin-Wiberg som även är erfaret målsägarbiträde till kvinnor som våldtagits, slagits och hotats av sina män.
- Nästan alla brottsoffer känner, oavsett vad de drabbats av, skuldkänslor. Jag har mött kvinnor som överfallits när de joggat och som efteråt undrat "varför sprang jag inte, varför skrek jag inte", sa Anita Wallin-Wiberg.
Hon berättade även om de mycket sena förändringar som bättre tar hänsyn till att kvinnan redan utsatts för ett brott och helst inte ska kränkas en gång till av rättsväsendet.

Ny lag om misshandel
Så sent som 1980 ändrades lagen så att misshandel på enskild plats, det vill säga oftast mannens misshandel mot hustrun i hemmet, kom att falla under allmänt åtal. Slagna kvinnor har ofta oerhört svårt att anmäla misshandeln.
I dag kan polisen upprättar en anmälan och gör en utredning enbart på misstanke om brott.
1988 års ändring i rättegångsbalken då målsägandebiträdena tillkom var även en förbättring för brottsoffren påtalade Anita Wallin-Wiberg.
- Förr skulle kvinnan gå ensam till polisförhöret och ensam till rättegången. Hade hon tur fick hon träffa åklagaren alldeles innan.
Biträdet är med både under polisförhör och rättegång och hjälper till med annat i som skrämmer inför och under en rättegång.

Västeråsfallet

En rättegång som togs upp var den nyligen avslutade förhandlingen i Västerås där en kvinna, som enligt åklagare kidnappats och hölls inspärrad i en lägenhet där hon tvingades sälja sexuella tjänster. Under ett vittnesförhör ställde en numera brottsmisstänkt advokat frågor om kvinnan sexuella erfarenheter vilket många tyckte var kränkande.
Hur ofta hade hon sex, hade hon ofta sex med okända eller när hon druckit alkohol, varför kom hon inte håg exakt hur ofta hon haft sex?
- Den fråga som var relevant att ställa var om kvinnan tidigare prostituerat sig, säger Anita Wallin-Wiberg.
Enligt rättegångsbalken ska domaren gå in och avbryta frågor som inte hör till saken, något som aldrig skedde i Västeråsrättegången.

Fler dagar ordnas
Under våren kommer flera liknande utbildningsdagar att hållas. Fram till september i år driver Therese Karlberg Brottsoffermyndighetens Gävleprojekt och ska försöka skapa bättre samarbete mellan de många myndigheter och ideella organisationer som möter och kan göra en insatser för alla de som utsätts för någon typ av brott.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons