Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsoffren drabbas

/

Många av de sexualbrottslingar som hängs ut på nätet har förgripit sig på sina barn.
Indirekt hängs alltså även brottsoffren ut när de dömda männens namn offentliggörs.
– Ur den aspekten är det inte alls bra, säger målsägandebiträdet Carina Abrahamsson.

Annons

Som GD berättade i går finns det flera hemsidor på internet som publicerar namn, personnummer samt kartor med hemadresser till dömda sexualbrottslingar.

Av de drygt 200 personer som hängs ut är sex stycken bosatta i Gästrikland.

Tre av dessa män är dömda för att ha förgripit sig på sina egna barn.

I många fall har brottsoffrens namn sekretessbelagts av domstolen. I de domar där namnen är synliga har upphovsmännen bakom hemsidan tagit bort offrens namn eftersom de bara vill offentligöra förövarnas namn och personuppgifter.

Men i fallen där sexualbrottslingarna har förgripit sig på sina egna barn blir det minst sagt svårt att mörka vem som har utsatts för övergreppen.

En av de publicerade domarna gäller en man som dömdes till sex års fängelse för att ha förgripit sig på sin dotter under ett decennium.

Domen har lästs av mer än 1 600 personer som nu vet vad mannen heter och att den utsatta flickan är dotter till honom. För Carina Abrahamsson som var målsägandebiträde till den utnyttjade flickan kom detta som en obehaglig överraskning.

– Ur den aspekten är det inte alls bra. Brottsoffren har ju haft det väldigt jobbigt redan innan de här publiceringarna, säger hon.

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand tror att det är kontraproduktivt att publicera namnen på dömda sexualbrottslingar.

– Om man hela tiden hänger ut och förföljer dessa människor så kommer det att motverka deras rehabilitering. Det kan i värsta fall leda till nya övergrepp, säger han.

I går gick det inte att gå in på den hemsida som just nu utreds av Datainspektionen. GD har inte fått svar på om sidan har släckts ned efter ett krav från myndigheten eller om hemsidan stängts på grund av andra orsaker.

Mer läsning

Annons