Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs Bygg säljer resten av Gävle Bro

GÄVLEEfter många försök har fastighetsbolaget Brynäs Byggnads till slut lyckats sälja hela Gävle Bro. Bensinbolagen Preem och Statoil köper sina respektive bensinstationer på båda sidor om E4:an, för 4,3 miljoner kronor var.

Annons
Restaurangen i mitten såldes redan år 2000 till Dinners.
I och med försäljningen är en av Gävles mest speciella och mest kontroversiella byggnader inte längre i kommunal ägo. Det enda som blir kvar i kommunal ägo är de båda rastplatserna med tillhörande informationstavlor.

1980-talet
Idén till Gävle Bro kläcktes i mitten av 1980-talet. Det var meningen att byggnaden skulle bli först i sitt slag i landet. Men innan Gävle ens hunnit börja bygga invigdes Nyköpings Bro. Gävle Bro invigdes 1987.
Brynäs Byggnads byggde Gävle Bro, och kommunen bidrog med ett ränte- och amorteringsfritt lån på 4,5 miljoner kronor. Detta vållade en svärm av protester och överklaganden. Först efter ett och ett halvt år stod det klart att det inte var olagligt av kommunen att ge detta stöd.
Att byggnaden är så speciell visade sig innebära problem när Brynäs Byggnads försökte sälja den. Först när man kom på att man kunde dela den i tre delar lossnade det. Men fastighetsförsäljningen har inte varit möjlig att genomföra utan en ovanligt komplicerad fastighetsanläggningsförrättning.

I januari
Statoil och Preem erbjöds köpa sina stationer redan år 2000 då mittdelen såldes till Dinners, men de fick tre år på sig att fundera. De köp som nu är klara träder i kraft den 8 januari 2003.
Brynäs Byggnads AB har också sålt en industrifastighet i Hille. Köpare är den nuvarande hyresgästen Automatindustrier AB och köpeskillingen är 5,65 miljoner.

Mer läsning

Annons