Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs unga vill behålla Brynjan

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERGBehåll Brynjan! Ungdomarna på Brynjan har börjat samla in namn för att rädda sin ungdomsgård. Alla skriver på, alla vill ha fritidsgården kvar, säger Jennifer som brukar vara på Brynjan nästan varje dag.

GÄVLE
Det är Gävles finaste fritidsgård med alldeles nyrustade lokaler.

Annons
Ändå hotas Brynjan på Brynäs plötsligt av nedläggning.
Men nu tar ungdomarna på Brynjan strid för sin fritidsgård.
- Att stänga Brynjan vore så dumt. Vi vet inte vart vi skulle ta vägen då, säger Michaela, Jennifer, Kalle och Basse, som alla går i nian i Stenbergsskolan men tillbringar fritiden på Brynjan.
- Skatarna skulle väl vara ute på stan. Då är det väl bättre att vi är här på Brynjan, säger Kalle.
För att rädda sin fritidsgård har ungdomarna börjat samla in namn.
- Alla skriver på. Alla vill att Brynjan ska finnas kvar, säger Jennifer Johansson.
Listorna med namn ska lämnas över till politikerna i Kultur och fritidsnämnden så fort åttorna som varit ute på prao den senaste veckan fått en chans att skriva på.
- Föräldrar och andra ska också få skriva på. Min syster som gick här för tio år sedan har också börjat samla in namn, säger Kalle.

Fin fritidsgård
Det är en ovanligt fin fritidsgård som Michaela, Jennifer, Kalle och Basse kan visa upp. Lokalerna där Stenbergsskolan tidigare hade hemkunskap och mellanstadieklassrum rustades upp förra året och fick bland annat ny hiss, nya ventilation och riktiga nödutgångar. Upprustningen kostade 800 000 kronor utöver det arbete som fritidsgården själva lade ner.
På den snyggt inredda och nymålade övervåningen finns det nu kafé med biljard, ett stort spelrum, ett mindre TV-rum, ett datarum där man kan boka en dator en timme i taget, och ett disco med dj-bås.
På bottenvåningen skulle det också ha rustats men de pengarna frös inne när kultur- och fritidsnämnden i stället bestämde sig för att satsa på konstgräs åt GIF.
Nu används lokalerna till skate-rum och motionsrum. På bottenvåningen är det väldigt slitet, men Kalle tycker att skaterummet är jätteviktigt.
- Det kommer skatare hit från hela stan. Det finns en ramp i Bomhus där man kan åka, men här på Brynjan är det mycket bättre. Här är mer socialt, man kan åka tills man är trött och sedan kan man gå upp till kafét och fika och träffa folk, säger han.
Michaela och Jennifer är med i Cafégruppen och har hand om kafét på torsdagar när mellanstadieeleverna är på Brynjan. 20-30 besökare på en kväll är inte ovanligt då.

Ofta på Brynjan
Själva är de på Brynjan nästan varje dag, både på kvällarna och på lunchen.
- Jag har varit här sedan jag gick i tvåan, säger Michaela, som går i nian nu.
- Det blir faktiskt bara bättre och bättre här. Det finns så mycket att göra. Vi har filmkvällar till exempel. Vi har startat en dansgrupp med utbildad ledare, säger hon.
- Vi har biljardturnering varje onsdag, och fotboll på fredagarna, exemplifierar Basse och Kalle, som är med i biljardgruppen.
Som extra plus har Brynjan ett välutrustat gym och en stor pingislokal som ligger kvar i skolans källare.
- Alla pratar ju om att ungdomar rör sig för lite. Här kan vi träna gratis om vi har kort på Brynjan, säger Michaela.
- Det är många av oss som tränar här.
Skulle Brynjan stängas skulle Michaela, Jennifer, Kalle och Basse känna sig helt hemlösa.
Att åka till en annan fritidsgård, om några andra av Gävles fritidsgårdar får vara kvar, är ingen bra lösning.
- Hit är det enklare att gå och så känner man alla. Här strömmar det inte så mycket alkohol som det gör på en del andra ställen heller. Det är bra koll, säger Kalle.
- Här har vi Tommy också. Det är så lätt att prata med honom, och när han märker att man inte mår så bra så ordnar han alltid saker åt oss. I somras ordnade han en resa till Stockholm, säger Jennifer.
- Det är ju kommunen som har rustat upp här. Att först rusta och sedan stänga vore ju dumt, säger Michaela.


Ingegerd
Sörgard
026-15 96 27 ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons