Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynässkolan kan bli kvar

/
  • Arkivbild Brynässkolan kvar? Bekymrad. Jens Leidermark, s, har fortfarande ingen klar bild över vilka skolor som kommer att läggas ner till hösten. Senast i februari måste besluten vara tagna.

GÄVLE Vad ska hända med högstadieskolorna i Gävle?
Jens Leidermark, s, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, har inget svar.

Annons
När barn- och ungdomsnämnden sammanträdde på torsdagen fanns det en bred enighet bland politikerna om att de helst inte ville lägga ner högstadiet på Stenebergsskolan, som förvaltningen föreslagit.
Beslutet blev att olika alternativ ska utredas.
- Vi har inte tagit bort något alternativ. Men vi ser gärna att Stenebergs högstadium och särskolan där får vara kvar, säger Jens Leidermark.
Någon klar uppfattning om vad det leder till för andra skolor har han inte.
Eftersom 300 högstadieelever har gått över till Engelska skolan behöver de kommunala högstadieskolorna krympas. Men det betyder inte att ett annat högstadium är nedläggningshotat, menar Jens Leidermark.
- Vi har inte sagt att något annat högstadium ska läggas ner. Det skulle betyda att vi pekade ut en annan skola och det vill vi inte i det här läget. Det kanske räcker att flera högstadier krymper lite, får färre klasser, säger han.
I förvaltningens förslag skulle högstadiet på Brynäs bort för att Brynäseleverna skulle få plats i Stenebergsskolan. Frågan är vad som händer med Brynässkolan om Stenebergs högstadium är kvar?
Trots att nämnden tog ett inriktningsbeslut om att Brynässkolan ska läggas ner, är Jens Leidermark inte säker på att det blir så.
- Det beslutet tog vi utifrån att förvaltningen sagt att Brynässkolans lokaler inte är bra. Men nu säger lärarna att lokalerna duger som de är och då är frågan hur bråttom det är att vi lämnar Brynässkolan, säger han.
- Om vi inte behöver investera kanske vi kan vara kvar.
I Bomhus är frågetecknen lika många. Hotet från Montessoriklasserna i Kastets skola om att de planerar en friskola om kommunen beslutar om nedläggning har gjort att politikerna gärna ser att Kastet får vara kvar.
Men vad händer med andra skolor och förskolor i Bomhus om Kastet blir en ren kommunal Montessoriskola med förskola i paviljongen? Det kan Jens Leidermark inte heller ge något besked om, mer än att det ska utredas.
- Om vi inte stänger hela Kastets skola utan bara kryper ur paviljongen bör vi kanske stänga en annan skola i stället. Då måste vi veta vilken skola som är bäst att krypa ur. Det vet vi inte än, säger han.
Förslaget som skolförvaltningen gjort för Bomhus innebär att skolan ska ta över de lokaler som fritidsgårdarna Humlan och Ugglan ska lämna. Men det skulle ge Barn- och Ungdom ökade lokalkostnader, så det vill inte Jens Leidermark.
-Om paviljongen vid Kastet blir förskola, kanske vi slipper bygga om Storhagsskolan till förskola. Då kanske vi kan ha skola där och slipper investera i Ugglan och Humlan, säger han.
-Det är som ett plockepinn alltihop. Jag tror inte folk förstår hur svårt det här är. Gävle är ett så stort område med så många skolor, och politikerna är fritidspolitiker. Det är jättemycket att sätta sig in i.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons