Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bubbelpoolen släckte branden

/
  • En bubbelpool som stod uppställd i hallen hos Caravan & Marine i Valbo sprang läck när det började brinna och forsade ut på golvet. En olycka som alltså förhindrade en ännu större.

En brand på lördagsförmiddagen på Caravan & Marine i Valbo som kunde ha slutat riktigt illa kunde släckas i sista sekunden med hjälp av sinnesnärvaro och tur. I lokalen fanns en bubbelpool som sprang läck och hjälpte personalen i släckningsarbetet.

Annons

Larmet om branden kom omkring kvart över tio i går förmiddag och fick räddningstjänsten att sätta in alla resurser – det handlade om en fullt utvecklad brand på en industri med gasol. På grund av explosionsrisken förberedde polisen för att spärra av både Riks 80 och Valbovägen.

Men det hann aldrig gå så långt. När brandmännen kom fram visade det sig att företagets personal själv hade lyckats släcka elden och räddningstjänsten kunde skifta om till efterkontroll.

Företagets vd Jan Lewrén berättar om det dramatiska händelseförloppet.

– Vi hade precis öppnat butiken och jag satt inne på kontoret med en kund. Då ser jag plötsligt hur fem meter höga lågor slår upp ute i hallen, säger han.

Det visade sig att en av de gasolkaminer som personalen brukar tända för att göra mysigt när husvagnsbutiken har öppet hade fattat eld. Branden hade sedan fått fäste i både vägg och tak.

Jan Lewrén rusade ut i verkstaden till sin kollega, företagets andre delägare Anders Eklöv, och skrek åt honom att ringa brandkåren. Utrustade med gasolsläckare sökte de sedan skydd längre in i verkstaden.

– Jag kände panik och bara väntade på att det skulle smälla, säger han.

De bedömde ändå att de skulle ha lite tid på sig och bestämde sig för att försöka släcka branden.

En närmast osannolik tur i oturen var att det i hallen stod ett visningsexemplar av en bubbelpool som företaget säljer.

När elden fick fäste i poolen sprang den läck så att 1 200 liter vatten forsade ut över golvet. En olycka som alltså sannolikt förhindrade en ännu större.

– Poolen var en riktig räddare i nöden och hjälpte oss i släckningsarbetet, säger Jan Lewrén.

Med hjälp gasolsläckarna lyckades de sedan släcka det som återstod av branden.

Under händelseförloppet hann lokalerna bli helt rökfyllda.

– Det blev alldeles svart och var svårt att andas. Pulsen var ganska hög där ett tag kan jag säga, säger Jan Lewrén.

Hade elden spridit sig fanns det 10-15 husvagnar i lokalen och lika många alldeles utanför. Som tur var slutade det nu alltså med skador på lokalerna plus all den sanering som kommer att krävas efter brand och släckning.

– Vi siktar på att öppna butiken som vanligt igen på måndag, men det kommer förstås att vara lite rörigt ett tag, säger Jan Lewrén.

Själv är han skakad efter dramatiken.

– Men jag måste försöka se det positiva. Det hade kunnat sluta mycket värre. Nu fick vi till och med en eloge av brandchefen, säger han.

Mer läsning

Annons