Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bup-platser försvinner

Barn- och ungdomspsykiatrins två vårdplatser försvinner.
Hur de barn och unga som behöver dygnet-runt-vård ska få hjälp i stället är inte klart.
I april ska de två kvarvarande vårdplatserna som länets barn- och ungdomspsykiatri, bup, har i Gävle stänga.

Annons

– Det är för dyrt att ha två vårdplatser, säger verksamhetschef Helena Björkman.

En så liten enhet är inte kostnadseffektiv och ska nu ersättas med andra alternativ som blir 2,8 miljoner kronor billigare per år.

Vilka är dock inte klart än. Helena Björkman säger att de ska titta på hur de kan samarbeta med barn- och ungdomskliniken, vuxenpsykiatrin och andra landsting, men små barn ska inte vårdas på en avdelning för psykiskt sjuka vuxna. Samtidigt ska de försöka klara mer inom öppenvården. De ska kunna garantera barn och unga god vård även utan platserna säger Helena Björkman.

– Jag tror att det kan finnas möjligheter till utveckling i det här.

Personal kan bli övertalig, men om det blir så är inte klart än.

De två platserna har ibland stått tomma och ibland har bup haft överbeläggningar. I genomsnitt har de utnyttjats till 90 procent. De som vårdats där har varit så svårt sjuka att de har behövt tillsyn dygnet runt eftersom de till exempel haft anorexia, skadat sig själva eller det har funnits risk för självmord.

Avvecklingen av vårdplatser inom bup har pågått under flera år. Våren 2005 försvann tre av de då sex platserna och hösten 2006 ytterligare en. Den första neddragningen motiverades med en övergång till mer öppenvård. Landstinget ville liksom övriga landet att barnen och ungdomarna skulle få hjälp i sin hemmiljö i så stor utsträckning som möjligt.

Den andra vårdplatsneddragningen, då elva tjänster försvann, motiverades med ekonomiska skäl, men även delvis med förändrade vårdformer.

Mer läsning

Annons