Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussförare vill häva indragning av körkort

En busschaufför i Gävle fick behörigheten att köra buss återkallad i tio år efter att ha förlorat medvetandet flera gånger. Men föraren lyckades få återkallelsen hävd i förvaltningsrätten eftersom varken epilepsi eller någon annan diagnos kunnat sättas.

Annons

Föraren motiverar sin överklagan med att tio år utan busskörkort är ett hårt straff när ingen sjukdom kunnat styrkas och alla tester, värden och provtagningar är normala. Han tycker att ett år utan körkortet kunde räcka för att visa att han inte lider av någon sjukdom som gör honom olämplig som förare. "Det har gått ett och ett halvt år och helt utan symtom eller yrsel, illamående, huvudvärk eller något annat, inte ens en förkylning", skriver mannen.

Mannen utreddes i tonåren för svimningar och spänningshuvudvärk. Symptomen upphörde dock av sig själva. Under 2006 hade han under två perioder vissa besvär och i januari förra året drabbades han av en kortare förvirringsepisod då han sökte vård. Men varken Karolinska universitetssjukhuset eller Akademiska sjukhuset har hittat några fel.

Men Transportstyrelsen låter sig inte nöja utan begär nu att kammarrätten, där ärendet nu ligger, ska pröva fallet. Transportstyrelsen motiverar sin ståndpunkt med att mannen utretts på neurologmottagningen och konstaterar kortfattat att: "Du arbetar som busschaufför.".

Förvaltningsrätten ansåg dock att incidenterna, som ligger till grund för det indragna körkoret, ligger så långt tillbaka i tiden att ytterligare observationstid inte är nödvändig utifrån det medicinska underlaget.

Mer läsning

Annons