Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butik förstörd i brand

/
  • Foto: Mathias Forslöf I lågor. Branden spred sig efter väggen in under taket som övertändes. Brandkåren lyckades förhindra att hela butiken brann ned till grunden.

GÄVLE
Under natten till torsdagen förstördes Viking Närköp i Bomhus av en anlagd brand.

Annons
Enligt polisens tekniker som på förmiddagen genomförde en brottsplatsundersökning fanns inga tvivel om att någon avsiktligt orsakat branden.
Intill väggen där branden startade fanns uppbrunna träpallar som någon eller några använt för att få fart på elden. Den okände gärningsmannen misstänks för mordbrand.
Under de sju år butiken funnits är två fall av klotter det värsta som hänt. Nyligen har butiken också byggts till.
- Nu känns det hopplöst, säger ägaren Tomas Blomqvist.

Larmades på morgonen
När GD träffar honom i hemmet är han upptagen i telefon med att avstyra leveranser av livsmedel till en butik som inte kommer att öppna.
Brandlarmet, kopplat hem till Tomas Blomqvist, gick mitt i natten vid 03.30-tiden. Då hade det redan brunnit en stund. När räddningstjänsten kom till platsen hade elden spridit sig efter en yttervägg och in under taknocken där det bildades giftiga brandgaser.
- Vi tog upp ett hål för att få ut den heta luften, säger Lars-Peter Svensson, styrkeledare under nattens släckningsarbete.
Enligt Svensson var det stor risk att hela butiken totalförstörts, men man lyckades begränsa det häftigaste brandförloppet till taket. Övriga delar är främst rök- och vattenskadade.

"En katastrof"
På förmiddagen var en slamsugare på plats för att suga ut det vattendränkta spånet i taket, som buktade under tyngden och hotade att rasa in.
- Jag har byggt butiken själv. Den är hela familjens utkomst. Just nu är det katastrof, säger Tomas Blomqvist.
Det har inte blivit någon sömn sedan larmet väckte familjen mitt i natten.
- Nu ska jag försöka få några timmar. Innan jag träffar försäkringsbolaget på eftermiddagen.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons