Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksägare kom inte till polishuset

GÄVLE I början av december ska en för polisen känd man i 20-årsåldern ha hotat att bränna ned 32-åringens godisbutik.
Ändå har polisen inte mycket att gå på i utredningen av butiksrånet. Butiksägaren skulle i går ha kommit till polishuset för att hjälpa till, men dök inte upp.

Annons
Det var i måndags kväll som tre maskerade män slog till mot en godisbutik på Drottninggatan.
Männen slog 32-åringen i ansiktet och tvingade in honom i ett förråd där man band honom med tejp. Innan trion flydde med bytet på 63 000 kronor tände man eld på butiken.
32-åringen klarade livhanken genom att ta sig loss och larma polis och brandkår. Brandkåren bedömde efteråt att spridningsrisken till bland annat ett äldreboende var överhängande.
Butiksägaren fick inga skador i ansiktet men hade en rispa på ryggen. En kniv kan ha använts för att hota honom.
Polisen avdelade i går två utredare som arbetade på heltid med att lösa rånet. En händelse i butiken den 1 december kan få stor betydelse.
Då kom två män, 17 och 19 år, in genom dörren. Männen var inte maskerade. De stal 60 paket cigarretter och 1 400 kronor i kontanter. Även en tredje man fanns med för att vakta dörren, enligt vad 32-åringen sa till polisen.
Butiksägaren kände igen männen som flera gånger förut kommit för att handla. Han nådde en av dem på telefon och krävde tillbaka det stulna. Då ska man ha hotat att bränna ned godisbutiken, enligt vad ägaren anmälde till polis.

Senare på kvällen den 1 december begav sig flera polispatruller till en bostad där en av de misstänkta männen kunde vara. Denne fanns inte i lägenheten men hittades ändå, på en grannbalkong dit han hoppat.
17-åringen och 19-åringen nekade både till brott och till att ha varit på platsen. Den man som ska ha vaktat dörren medgav att han varit där men sa sig inte minnas något av det som butiksägaren påstod.
I går valde polisen att inte förhöra någon i trion som var aktuell den 1 december.
- Vi får se om vi får anledning till det, säger Urban Fredriksson på kriminalavdelningen.
Butiksägaren skulle i onsdags ha kommit till polishuset men uteblev. Under den tekniska undersökningen tog man prover på det som kan vara en brännbar vätska på golvet i butiken. Man hittade ingen naturlig brandorsak.
Butikens kassaapparat var i stort sett oskadd och har tagits i beslag. Även en remsa där man kan se storleken på försäljningen var i gott skick.
Den summa som rånarna misstänks ha kommit över, 63 000 kronor, bestod bland annat av tre dagskassor.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons