Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg- och miljö vill satsa

/
  • Bygg- och miljönämnden har tagit beslutet att arbeta vidare med förslaget där Strömvallen görs om till ett evenemangsområde.

Miljöpartiet stod ensamma på nejsidan när bygg- och miljönämnden beslutade att arbeta vidare med Fastpartners förslag på ett evenemangsområde på Strömvallen.
– Nu har vi kommit ett steg på vägen, sa ordförande Lena Lundgren, S.

Annons

Under gårdagens bygg- och miljönämnd beslutade man att arbeta vidare med förslaget från Fastparter om att göra Strömvallen till ett evenemangsområde. Samtliga partier stod bakom förslaget utom miljöpartiet.

– Jag blev faktiskt lite förvånad över att vi stod ensamma, sa Lars Westerberg, MP.

Han hade hoppats på ett nollalternativ som betyder att man låter området se ut som idag. Miljöpartiet har istället önskat att man hade sett över möjligheterna att bygga ett evenemangsområde bredvid Läkerol arena.

– Men det finns inte ens med som förslag. Nu ger man sig istället in i en känslig miljö, både byggnaden Strömvallen och närheten till stadsträdgården, säger han.

Trots en positiv bygg- och miljönämnd är Lars Westerberg långt från övertygad om att ombyggnaden kommer bli av. Han ser ett stort problem med byggnadsminnesförklaringen och tror att tidsgränsen kan sätta käppar i hjulet.

– Om ett år måste GIF ha en klar plan på hur deras arena ska se ut, som sedan ska godkännas av Uefa och just nu är det många frågor som hänger i luften.

Och då menar han inte bara rivningen av Strömvallen utan även det kommande trafikproblem som måste lösas och att man ska lyckas bygga ett evenemangsområde utan att bygga igen grönområdet helt.

– Jag oroas över att man vill bygga för stort och kanske kommer gå på för hårt mot Länsstyrelsen för då kanske det inte blir något alls och GIF får spela sina allsvenska matcher i Sundsvall, om nu den är godkänd. Det här är problem som talar till miljöpartiets fördel, säger han

– Det här är första steget på en lång resa, så får vi se om de går i mål.

Lena Lundgren tror att Gävle skulle tjäna på att ha ett evenemangsområde centralt som kan locka hit kongresser och större evenemang.

– Det är en spännande utmaning att få ihop friluftsliv, kongress och evenemang, säger hon.

Det ska dock utredas om man kan få ner höjden på arenan och hotellet så att det blir mindre dominerande. Nämndens beredning har tidigare sagt att de tycker man ska bygga ut Västerbågens förlängning för att klara trafikbelastningen till den nya arenan.

Mer läsning

Annons