Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygger för 1,8 miljarder

/

Gävle kommun och Korsnäs har kommit överens om att tillsammans bygga ett nytt kraftvärmeverk för 1,8 miljarder kronor.

Ett nytt företag, Bomhus Energi AB, bildas för den nya biobränsleanläggningen. Kommunen och Korsnäs ska äga 50 procent var i det nya bolaget.

Annons

– Det här är ett vinn-vinn-vinnprojekt, sa Korsnäs VD Christer Simrén, när han, kommunalrådet Carina Blank, S, och Rolf Wiberg, ordförande i Gävle Energi, presenterade den nya överenskommelsen på en presskonferens i går.

Alla tjänar på den nya investeringen, säger Christer Simrén:

– Det är bra för miljön, eftersom vi sänker våra koldioxidutsläpp med hela 64 000 ton per år, det är bra för medborgarna i Gävle, eftersom det säkrar leveranserna av fjärrvärme, och det är bra för Korsnäs, säger han.

– Dessutom räknar vi med att Setra Group ska bli både kund och leverantör av biobränsle, säger han.

Förslaget om en ny gemensam kraftvärmeanläggning har tagits fram i en rad gemensamma arbetsgrupper där både Korsnäs och Gävle Energi suttit med.

Det liknar det projekt som Karskär Energi AB drev för ett par år sedan, som också handlade om en ny stor biopanna som skulle leverera energi till Korsnäs, ånga till Kastets såg och fjärrvärme till Gävleborna. Men detta är ett helt annat och större projekt, betonar både Carina Blank och Christer Simrén.

– Det andra projektet kom vi aldrig överens om. Nu har vi en ny ingång och vi har kommit fram till ett gemensamt förslag. Det är en stor skillnad, säger Carina Blank.

Det gemensamma projektet ska presenteras för Gävle Stadshus styrelse och Gävle Energis styrelse den 1 december, och målet är att kommunfullmäktige ska kunna ta beslut i februari 2010. Också Korsnäs styrelse ska informeras i december.

Carina Blank ser just nu inga hinder för att kommunfullmäktige ska säga ja.

Hittills har det varit politisk konsensus, säger hon.

Samtidigt som det nya bolaget bildas inleds arbetet för att få ett miljötillstånd. Tillståndet söks av Korsnäs redan nu, för att inte fördröjas om bildandet av ett nytt bolag tar längre tid än beräknat.

Om tidsplanen håller ska det bli byggstart redan sommaren 2010 och den nya pannan ska tas i bruk hösten 2012, lagom till att kommunens nuvarande leveransavtal om fjärrvärme från Korsnäs löper ut.

Varken skattebetalarna eller fjärrvärmekunderna kommer att behöva stå för kostnaderna för den nya jätteinvesteringen, betonar Rolf Wiberg. Bomhus Energi AB blir ett helt självständigt bolag som ska finansiera jätteinvesteringen med långsiktiga lån.

– Vi har låga priser för fjärrvärmen i dag och priserna kommer inte att påverkas av det här, säger Rolf Wiberg. För Gävle Energi är fördelarna med det nya projektet framförallt att man säkrar tillgången på fjärrvärme i framtiden, men också att man får säkrare leveranser av biobränsle genom samarbetet, säger han.

Med en storindustri som Korsnäs och Gävles fjärrvärmeabonnenter som kunder är investeringen en ganska säker affär för det nya bolaget, säger Christer Simrén.

– Det är bästa tänkbara kunder. Det här är faktiskt en affärsmodell som borde användas i hela nationen. Oerhört bra. Alternativet är ju att vi skulle bygga varsin biobränslepanna, och det vore mycket sämre, säger Christer Simrén.

Mer läsning

Annons