Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygglov för nio nya 3G-master

GÄVLE
Bygg- och miljöförvaltningen har gett bygglov för nio 3G-master under våren mot nämndens vilja.

Annons
-Jag trodde att vi var helt överens om det här. Att spara alla master i befolkningstäta områden till september, säger nämndens ordförande Lena Lundgren besviket.
Nu har hon stoppat förvaltningens delegationsrätt helt och hållet.

Överens att vänta
Hans-Erik Andersson på bygg- och miljökontoret har hittills haft rätt att på delegation besluta om bygglov för master på upp till 40 meter. Men Lena Lundgren menar att man var överens om att vänta med fler bygglov tills allmänheten fått säga sitt.
Man skulle samla alla ärenden med master som ska stå nära bebyggelse till en utställning i september. Först när allmänheten hade fått se den och lämna synpunkter skulle man gå till beslut. Det kom man överens om på mötet den 19 mars, enligt Lena Lundgren.

Nio master
Därför blev hon förvånad när hon fick reda på att Hans-Erik Andersson gett bygglov till ytterligare nio master under försommaren. Ett beslut som annonserades i Gefle Dagblad i måndags.
Annonsen kom till på initiativ från Lena Lundgren, som fått reda på vad som hänt sedan upprörda privatpersoner ringt upp henne.
-Jag blev besviken. Det är ju inte roligt att höra det av allmänheten. Nu är det ju några i Gävle som känner sig förda bakom ljuset, säger hon.
Det enda hon kan råda de besvikna att göra är att överklaga besluten till länsstyrelsen.
Av de totalt drygt 80 master som planeras i Gävletrakten har redan över 60 stycken fått bygglov. Det tjugotal som återstår har alltså stoppats.
-Det rör sig om master i befolkningstäta områden. De ärendena ska vi besluta om ett och ett, säger Lena Lundgren.

Mer läsning

Annons