Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstart på Sörby Ängar

GÄVLE6 000 kronor för en tvåa och 7 400 för en fyrarumslägenhet. Det blir hyrorna i det hyreshusområde som Gavlegårdarna ska börja bygga i Sörby Ängar i slutet av september.

Annons
- Det här är banbrytande. Det här visar att det går att bygga lägenheter i ett synnerligen attraktivt läge till vettiga kostnader, säger Gavlegårdarnas vd Jan Hugg.
- Hade jag tillräckligt många poäng i vår bostadskö skulle jag själv vilja flytta hit.
Gavlegårdarna har länge planerat ett nytt bostadsområde i Sörby, mellan Rågångsvägen och Parkvägen.
I slutet av 1990-talet presenterade man ett förslag med lyxiga lägenheter där hyran för en tvåa skulle ligga på 8 200 kronor i månaden. Det går inte att bygga lägenheter för folk med vanliga inkomster, sa man då.

Lägre priser
Men i det förslag som nu presenteras med 38 lägenheter i tvåvåningshus med putsad fasad har man ändå lyckats få ner priserna. En förklaring är ett statligt bidrag motsvarande 90 000 kronor per lägenhet.
- En annan viktigare förklaring är nog att det är ett ganska litet projekt där de små lokala entreprenörerna kunnat vara med och lägga bud. De stora byggbolagen har förmodligen överkostnader som man slipper på det här sättet, säger Jan Hugg.
I upphandlingen satte Gavlegårdarna ett tak på 13 000 kronor per kvadratmeter. Byggspecialisterna i Gävle, med 35 anställda, tog hem jobbet med ett bud på 12 000 kronor kvadratmetern.
Kostnaderna ska hållas nere bland annat genom att man sätter upp en särskild verkstad där man tillverkar blocken, säger Hans Runald, Byggspecialisterna:
- Vi ska också arbete med ett speciellt bjälklag som gör att man kan montera husen snabbt så att vi får ner byggtiderna, säger han.

Kvalitet
Trots att hyrorna hålls nere ska lägenheterna få en god kvalitet, försäkrar Ulf Gustafsson på Gavlegårdarna:
- Alla lägenheter på bottenvåningen får egna uteplatser i solläge och lägenheterna på övervåningen får två balkonger var. Vardagsrummen får parkettgolv, badrummen får kakel och klinkers och alla lägenheter får tvättmaskin, säger han.
Det nya bostadsområdet i Sörby ängar kommer att bestå av sex hus med sammanlagt 38 lägenheter, och byggs i hörnet Rågångsvägen-Trädgårdsvägen. Byggstarten blir om ett par veckor och inflyttningen beräknas ske om knappt ett år.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons