Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C-vånda över S-samarbete

Det råder delade meningar inom Centern kring det nya samarbetet i landstinget med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
– Det är ett vågspel, säger Roland Ericsson, oppositionsråd i Gävle kommun.

Annons

Att få ta steget upp från opposition till majoritet har varit drömmen för landstingets oppositionspartier i alla tider. Nu har drömmen besannats för Centern. Men det föranleder inga jubelrop från Centerpartisterna i länet. Att sätta sig i koalition med ärkefienden Socialdemokraterna är ingen önskesituation.

– För ett enskilt alliansparti är det naturligtvis inte riskfritt att ta det här steget, konstaterar Roland Ericsson.

De forna kollegerna inom landstingsoppositionen talar om svek mot både väljare och patienter. Men Roland Ericsson försvarar överenskommelsen. Samarbetet vänsterut är nödvändigt i det läge som råder.

– Jag är pragmatisk och ser det här som en krisuppgörelse. Landstinget blöder och det saknas en politisk ledning. Någon måste gå in och ta ansvar, säger han.

Anders W Jonsson, Gävle, politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen, är också positiv.

– För landstingets del är det just nu bra med så breda lösningar som möjligt. Ju fler partier som deltar desto bättre. Men rent partiegoistiskt kan man naturligtvis se risker, säger han.

Erik Holmestig, landstingsledamot från Gävle, säger att processen fram till beslut varit lång och svår.

– Det har varit mycket funderingar. Men nu tycker jag att det här är det bästa partiet kan göra. Vi har det landstingsfullmäktige vi har och på något sätt måste man vaska fram en majoritet, säger han.

Centerns kommunkrets i Gävle, har tidigare kritiserat närmandet till Socialdemokraterna och den kritiken står fast, enligt ordförande Jesper Overeem. Partiet riskerar att tappa röster, tror han.

– Vi hade haft större chans till framgång i nästa val om vi stannat kvar i alliansen, säger han.

Landstingscentern kommer att i nästa valrörelse gå fram på egen hand utan någon bindning åt vare sig höger eller vänster. Var partiet hamnar efter valet får bli en senare fråga.

Mer läsning

Annons