Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerpatienter fick vänta åtta månader

GÄVLETrots misstanke om cancer i tjocktarmen fick två patienter vid länssjukhuset i Gävle vänta i sju-åtta månader på undersökning.

Annons
Socialstyrelsen kräver nu att sjukhuset vidtar åtgärder för att förhindra liknande misstag i framtiden.
De två patienterna hade i fjol remitterats till länssjukhuset för att genomgå koloskopi, undersökning av tjocktarmen. Eftersom misstanke om cancer fanns var patienterna prioriterade och skulle undersökas inom två månder. Det dröjde dock sju-åtta månader innan undersökningarna kom till stånd. Misstanken om cancer bekräftades.

Lex Maria
Fördröjningen tycks inte ha påverkat sjukdomsförloppet hos de två patienterna. Händelsen anmäldes ändå till Socialstyrelsen enligt lex Maria-förordningen.
Enligt länssjukhuset rådde det vid den här tiden bemanningsproblem vid enheten där koloskopiundersökningar görs. Det berodde på att medicinkliniken, en av två berörda kliniker, minskat sina insatser vid enheten. Samtidigt ökade inflödet av remisser.

Bidragande orsak
Socialstyrelsen anser att medicinklinikens neddragningar kan ha bidragit till att väntelistan fördröjts. De ansvariga för nedddragningen borde ha funderat över de medicinska riskerna innan neddragningen gjordes, anser styrelsen.
Enligt Socialstyrelsen har det rått en otydlig ansvarsfördelning inom verksamheten. Länssjukhuset åläggs nu att redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att förbättra förhållandena.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons