Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CC-puben kräver halv miljon i skadestånd

/

Omsättningen på CC-puben minskade med nästan en miljon kronor när kommunen byggde om Centralplan för tre år sedan. Nu kräver de tidigare ägarna 540 000 kronor av Gävle kommun.
– Omsättningen dök från första dagen, säger ägaren Tommy Flybring.

Annons

Puben hade just byggts om för en nysatsning i den anrika lokalen när planerna på en totalrenovering av Centralplan blev kända. Näringsidkarna och alla berörda runt torget fick veta att ombyggnaden skulle börja i maj 2004 och vara klar på några månader. Men den optimistiska prognosen höll inte.

Arbetet inleddes i juni och avslutades inte förrän ett år senare. Under hela perioden drabbades CC-pubens omsättning av ombyggnationen, hävdade advokaten Gustaf Andersson under miljödomstolens förhandling i Gävle i går.

Kommunens jurist Dan Ageborn medgav att det kunde ha förekommit störningar för puben, men bara under kortare perioder under ombyggnaden. Störningarna var dessutom inte värre än sådana som näringsidkare måste räkna med att klara.

Kommunens försäkringsbolag har gjort en utredning i frågan och enligt den är det klarlagt att CC-puben drabbats av en kraftig minskning av omsättningen. Men enligt kommunen är det inte säkert att det är störningarna som har orsakat den.

– De verkar i en turbulent bransch. Det är inte ovanligt att omsättningen går upp och ner, sa Dan Ageborn.

Parterna har träffats flera gånger, utan att kunna komma fram till en förlikning. Enligt Gustaf Andersson har kommunen varit villig att gå med på en ersättning, men inte alls i nivå med det krav som CC-pubens ägare ställt.

Och Tommy Flybring har varit beredd att driva frågan ända till miljödomstolen, trots att det är förenat med risker. Om hans bolag förlorar måste det betala både sina egna och kommunens rättegångskostnader.

– De flesta brukar backa därför att de vet att det är förenat med stora kostnader. Vi tycker att vi har rätt och att vi inte ska behöva ta det här, säger Tommy Flybring.

Om kommunen hade klarat av arbetena på utsatt tid hade han troligen inte brytt sig om att strida. Nu tog det dubbelt så lång tid som planerat, eftersom bygget på Centralplan drabbades av flera oväntade bekymmer. Bland annat stötte man på ledningar i backen som inte fanns med på några ledningskartor.

Enligt Dan Ageborn försenades bygget med två-tre månader på grund av de problemen. Men byggtiden förlängdes dessutom på grund av näringsidkarnas krav på att Centralplan skulle vara tillgänglig med bil från någon av infarterna. Men den förseningen kunde högst handla om två-tre veckor, enligt advokaten Gustaf Andersson.

Efter ombyggnaden av Centralplan har Tommy Flybring och hans kompanjon sålt CC-puben, som drivs av nya ägare.

Om sex veckor beslutar miljödomstolen vem som får rätt.

Mer läsning

Annons