Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Celebert besök när älghägnet invigdes

/
  • Invigning av älgparken i Kybacka gård i Rörberg. Många av besökarna tog chansen att få klappa de tama älgarna. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

RÖRBERG Mats Ågren invigde älghägnet vid Kybacka gård under söndagen.
Utan att visa rädsla gick kommunalrådet in i hägnet för att stå öga mot öga med Skogens Konung.

Annons
Men älgarna, fyra till antalet, har funnits på gården sedan slutet av september. Att älgarna, som i det fria är skygga för människor, är så tama att de kommer fram för att hälsa har en naturlig förklaring. De har aldrig fått di av sin mamma utan matats av människor.
- Då har de ju präglats av dem, säger Bo Brodin vid Kybacka gård, som hoppas att många turister ska söka sig till älghägnet.
- Mest har det varit gävlebor. Men det har kommit besökare från fem-sex olika nationer.

När Gefle Dagblad besökte gården för en och en halv månad sedan hade Denise, Douglas och Dennis just anlänt. Clara, en ko, är det senaste tillskottet. Hon är viktig för de fortsätta avelsplanerna.
Största hotet mot älghägnets nya invånare torde vara älgjägare. Vore det inte för stängslet syns ingen skillnad på lovligt villebråd och Bo Brodins älgar.
- Det blir dyrt för den älgjägaren! Man får vara beredd på att allt kan hända. Djurrättsaktivister och så. Men, peppar peppar, hittills har allt gått bra, säger Bo Brodin.
Älghägnet har redan inspekterats och godkänts av djurskyddsinspektören Mona Rönning, som även besökte invigningen.
Ett 50-tal nyfikna gjorde Mats Ågren sällskap in i älghägnet där de stora fyrbenta djuren snällt kom fram för att snusa. Då hade Mats Ågren redan klippt bandet och lärt sig att känna igen andra arter.
- Där borta är det också djur? funderade kommunalrådet.
- Det är hästar, förklarade Bo Brodin.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons