Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef åtalas för olycka i gruskross

/
  • Det tog räddningspersonalen en timme att gräva fram den då 23-årige mannen ur gruset som höll honom fången. Foto: LaSSE Halvarsson

GÄVLE 23-åringen begravdes upp till hakan och hittades först 18 timmar senare - mirakulöst oskadad i den stränga kylan. Nu har produktionschefen på kross- och asfaltsanläggningen vid Sälgsjön åtalats för arbetsmiljöbrott.

Annons
Arbetsplatsolyckan inträffade i början av mars för två år sedan. Den i dag 25-årige mannen hade anställts på Grus och Betong i Norrlands krossanläggning vid Sälgsjön två veckor tidigare.
23-åringens sista uppdrag på fredagen kunde ha blivit det sista överhuvudtaget. Uppe på en behållare skulle han spetta bort en frusen grusmassa. Men massan släppte plötsligt och 23-åringen följde med - inom några ögonblick var han begravd upp till hakan, utan möjlighet att själv ta sig loss.
Ingen annan fanns kvar på jobbet. Det dröjde till följande dag, en lördag, innan 23-åringen upptäcktes. Det var produktionschefen som arbetade extra med att städa undan skrivbordsarbete. 23-åringens bil var fortfarande parkerad då och anläggningen i gång. När chefen undersökte varför fick han syn på 23-åringen.

Det blev nästan ett dygn i vad som var sträng kyla - enligt uppgift sjönk temperaturen till 20 minusgrader när det var som kallast på natten. Ända var kroppstemperaturen i det närmaste normal vid ankomsten till länssjukhuset. Redan på söndagen flyttade 23-åringen från intensivvårdsavdelningen till vanlig avdelning.
Troligen hade gruset isolerat från kylan. Men vad som hänt om 23-åringen inte hittats förrän på måndagen när arbetet återupptogs vid krossanläggningen är osäkert, eftersom vätskebrist då hade försvagat motståndskraften.
Nu slutade dramat med en ömmande axel.

Det rättsliga efterspelet väntar. Miljöåklagare Elly-Anne Öholm anser att produktionschefen brustit på flera sätt. Denne skulle fortlöpande undersöka arbetsförhållandena samt bedöma och förebygga riskerna. Han struntade i den särskilda risk som ensamarbete innebar. Han hade inte tillräckligt informerat den nyanställde 23-åringen om risker på arbetsplatsen, skriver åklagaren.
Arbetsmiljöbrott har fängelse i straffskalan. Men troligaste straffet vid en fällande dom är sannolikt böter.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons