Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefsåklagare utreder advokat

GÄVLE I går hade advokaten Tryggve Emstedt fortfarande inte sett polisanmälningarna mot honom.
- De är tydligen otroligt hemliga, säger han fyra dagar efter att Gefle Dagblad avslöjade misstankarna.

Annons
Under måndagen övertog Christel Anderberg, chefsåklagare i Falun, ansvaret för utredningen mot Tryggve Emstedt. Han är skäligen misstänkt för två fall av urkundsförfalskning sedan han ska ha ändrat en tidsuppgift på en fullmakt och lagt till en befogenhet på en annan.
Chefsåklagaren i Falun hade fortfarande vid 15-tiden inte läst handlingarna. Inte heller var hon närmare bekant med risken för jäv på grund av att Tryggve Emstedt anmält gränspolisen. Därför trodde Christel Anderberg att utredningen rent praktiskt skulle skötas av Gävlepolisen.

Informerad om att jävsrisken omfattar polisen i Gävle likaväl som åklagarna sa hon sig kunna lämna närmare besked på torsdag om vilka poliser som ska höra advokaten och när.
Tillfrågad om Tryggve Emstedt skulle få ta del av anmälningarna, var chefsåklagaren spontant skeptisk.
- Jag kan inte svara på rak arm. Vi brukar inte skicka ut anmälan. Normalt får den misstänkte ta del av den när han hörs, säger Christel Anderberg.
Uppenbart var att åklagarmyndigheten i Falun inte till fullo förstått vilken het potatis som nu landat i deras knä. Stämningen mellan Tryggve Emstedt och gränspolisen i Gävle är ansträngd. Advokaten anmälde enhetens chef Willie Aflarenko för tjänstefel sedan Zawjata Hussein Morad, som kan komma att utvisas, greps i en lägenhet på Öster.

Den första anmälan mot Tryggve Emstedt upprättades av kommissarien Björn Olsson. Vem som uppmärksammade honom på fullmakterna är inte känt.
- Det är anmärkningsvärt, makabert att det gäller just en fullmakt för en advokat. Jag talade med en pensionerad lagman som aldrig hört talas om något liknande, säger Tryggve Emstedt.
- Det här kan vara olaga diskriminering mot mig som nästan bara sysslar med mänskliga rättigheter.
Tryggve Emstedt skulle kontakta förundersökningsledaren Christel Anderberg. Hon avgör vilka dokument Emstedt får ta del av. Åklagaren kan hänvisa till sekretess i en förundersökning och hemlighålla hela eller delar av polisanmälan fram till slutdelgivning och eventuellt åtal.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons