Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chip väcker strypt moppe

/
  • Varning.  Allt mopedhandlaren behöver upplysa sin kund om: Det är inte tillåtet att köra trimmad moped på vägen. Men att sälja trim trots att mopedtävlingar och därför avsedda banor inte finns, det är en annan sak.

GÄVLEAtt trimma moppen är jättelätt.- En halvtimmas jobb om man vet hur man gör. Tar du ur alla strypningar gör de nog 70-90 kilometer i timmen, säger Tommy Lingvall på Lingvalls motor.

Annons
Då talar han om en skoter som ska göra max 30 kilometer i timman (klass 2-moped).
En sådan moped får köras av vem som helst som fyllt 15 år.
Att det är så lätt att trimma är ett problem som inte minst polisen ser allvarligt på.
- Förut var det ju lite jobb med det. Dreva, jacka, borra. Det klarade inte alla av. De nya mopederna är väldigt lättrimmade, ibland byter man bara ett chip, säger Lars Göran Nilsson, trafikpolis i Gävle.
Chipet han talar om reglerar tändningen på vissa mopedmodeller. Ett byte ger en stor effektökning. Men Tommy Lingvall visar fler tricks för den hyfsat händige.
Bland annat går det att skära bort en strypning på avgasröret. Allt som behövs är lite färdigheter med en svets.

Strypta moppar
Ännu enklare är det att montera loss en distansbricka i variatorn, det främre drivhjulet i kraftöverföringen. Vips går mopeden mycket fortare.
- Mopparna är tillverkade för mycket högre farter och sen strypta. Det är därför de är så enkla att trimma, säger Tommy Lingvall.
Han medger att företaget ibland hjälpt till att trimma åt kunder som bett om det.
- Det har hänt, men vi har blivit mycket hårdare på det. Det har varit så mycket skriverier efter alla olyckor. Vi vill ju inte få dålig publicitet, säger han.

Föräldrarnas sak
Men lagligt, det är det.
- Vem som helst får köpa ett trim. Men en trimmad moppe får ju inte köras på vägen. Det upplyser vi om, säger han och visar på ett klistermärke på en trimcylinder. "Endast avsedd för tävlingsbruk".
Känner du till några moppetävlingar i Gävle?
- Nej, det kan jag väl inte påstå, skrattar han och tilllägger:
- Men jag tycker faktiskt det här är föräldrarnas sak.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons